США розкритикували злив інформації на сайті "Миротворець"

У Вашингтоні вважають, що оприлюднення на сайті "Миротворець" особистих даних журналістів, які подавали документи на акредитацію для роботи в окупованих регіонах східної України, є протиправною.

З відповідною заявою виступила у середу директор прес-офісу Державного департаменту США Елізабет Трюдо, повідромляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми знаємо про доповіді щодо хакінгу (hacking – англ, у перекладі як злам закритої інформації, протиправна діяльність хакерів – ред.) персональної інформації деяких репортерів, які працювали або працюють на сході України", - зауважила представник зовнішньополітичного відомства США.

Вона підкреслила, що Сполучені Штати повністю підтримують фундаментальні принципи свободи преси. За її словами, журналісти відіграють критично важливу роль, особливо в зонах конфлікту.

Відповідаючи на уточнюючі запитання щодо формулювання, Трюдо підкреслила: "Ми назвали це хакінгом. Я не надаватиму цьому висловленню кримінального забарвлення, але ми назвали це так, і занепокоєні цим".

Як повідомляв Укрінформ, напередодні сайт "Миротворець" опублікував базу даних щодо понад чотирьох тисяч журналістів, які отримали акредитацію в самопроголошених "ДНР" та "ЛНР". У ній, зокрема, вказуються особисті контактні дані працівників медіа. При цьому автори матеріалу наголосили, що "ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації".

У середу прокуратура міста Київ порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їхніх персональних даних.