Росія у Каннах "відбілить" себе на мільйон євро - Халпахчі

Україна неадекватно реагує на промоцію, яку готується влаштувати собі Росія на Каннському кінофестивалі, що відкриється 11 травня.

Таку думку висловив генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі під час прес-конференції, присвяченої організації Українського павільйону на Кіноринку в Каннах. 

"Український павільйон у Каннах - це дійсно як посольство. Але Держкіно здебільшого має право виділяти кошти на кіновиробництво і дуже обмежені кошти у нас на розповсюдження фільмів... Тим часом не секрет, і це, наприклад, у мене викликає обурення, бо "Містралі" відбили, щоб Франція не продавала Росії, але Каннський ринок цього року покритий  росіянами. Вони витратили на це мільйон євро - для того, щоб себе якось "обілювати" в Каннах. І це велика проблема, бо треба якось їм протистояти. Я сподіваюсь, що ми все ж таки нашими невеличкими зусиллями зможемо показати, що Україна - це не Росія", - зазначив Халпахчі. 

Голова Держкіно Пилип Іллєнко уточнив, що вони виділяють на організацію роботи Українського павільйону 400 тисяч гривень. 

"Насправді весь бюджет Держкіно на проведення кінозаходів - це підтримка фестивалів, які відбуваються в Україні, і наших активностей за кордоном - складає приблизно 3 мільйони гривень. Це для порівняння з масштабом цифр, які витрачає наш, умовно кажучи, сусід на подібні речі", - сказав Іллєнко.