Порошенко висловив співчуття рідним та близьким Дмитра Гнатюка

Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним, близьким, колегам та всім шанувальникам видатного оперного співака, Героя України Дмитра Гнатюка у зв'язку із його смертю.

"Україна понесла непоправну втрату – відійшов у вічність видатний митець епохи, геніальний співак, великий громадянин. Ми втратили митця, який збагатив національну і світову культуру, творчість якого наповнювала нас гордістю за рідну землю та свій народ", - йдеться у співчутті Глави держави.

В українській культурі навічно залишаться його мистецький доробок і унікальний голос, залишаться учні, які продовжать його справу, наголосив Президент.

"Сумую разом з мільйонами шанувальників неперевершеної творчості великого майстра. Світла пам’ять про прекрасну людину та великого патріота України назавжди залишиться у наших серцях", - зазначив Президент.

29 квітня на 92-ому році пішов із життя видатний український оперний співак, режисер, педагог, народний артист України, народний артист СРСР, Герой України Дмитро Михайлович Гнатюк.

Дмитро Гнатюк також - лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та інших державних премій, він віддав оперному мистецтву понад 60 років.

У Національній опері України ім. Т.Г. Шевченка Дмитро Гнатюк працював з 1951 року. Як співак на київській оперній сцені створив цілу галерею яскравих колоритних образів, серед яких Остап, Микола, Еней («Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда» М. Лисенка), князь Ігор, Алєко, Демон - в однойменних операх О. Бородіна, С. Рахманінова, А. Рубінштейна, - Онєгін, Єлецький, Томський, Мазепа («Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського), Ескамільо («Кармен» Ж. Бізе), Амонасро, Яго, Ріголетто, Ді Луна («Аїда», «Отелло», «Ріголетто», «Трубадур» Дж. Верді), Фігаро («Севільський цирульник» Дж. Россіні) та інші.

У 1975 році дебютував на сцені Національної опери як режисер, поставивши оперу «Князь Ігор» О. Бородіна. З 1988 р. по 2011 р. - головний режисер Національної опери України, з 2011 - режисер. Здійснив постановки опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» М.Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського, «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського, «Тоска» Дж. Пуччіні, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Травіата», «Аїда» Дж. Верді, «Війна і мир» С. Прокоф'єва та інші.

Дмитро Гнатюк - один із найвидатніших виконавців української пісні. Його гастролі в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Англії та інших країнах дали змогу світові оознайомитися з неповторною музичною культурою України.