Експерти порадили, як Україні зупинити будівництво Керченського мосту

Україна має негайно звернутись до міжнародних судових інстанцій щодо припинення незаконного будівництва Російською Федерацією  Керченського мосту.

Про це заявив на прес-конференції на тему «Зупинити будівництво Керченського мосту: Україна повинна діяти негайно!» президент Колегії юристів з морського права України Денис Рабомізо.

"Для країни-окупанта важливо побудувати цей транспортний перехід, зв'язати його з Краснодарським краєм. Зараз дуже активно йде будівництво і планують його завершити у 2018 році. Своїми діями РФ порушує всі домовленості між сторонами, однак незрозуміло чому Україна досі не задіяла ніяких правових механізмів для припинення будівництва", - сказав Рабомізо.

За його словами, є декілька механізмів міжнародного права. Перший - це міжнародний арбітраж Ad hoc (Ad hoc - вираз, що означає спрямованість на конкретний випадок, а не на широке коло цілей - ред.). Однак, компетентний арбітраж може тривати від двох до чотирьох років і за цей час Керченській міст може бути побудовано. Другий механізм - це звернення до міжнародного трибуналу з морського права у Гамбурзі, третій - звернення до Міжнародного суду ООН. Україна не повинна обирати між цими механізмами, вона має задіяти одночасно всі три механізми і треба діяти негайно, бо часу залишається мало, зауважив він.

У свою чергу, фахівець з міжнародного публічного права Віталій Набухотний зауважив, що консультативний висновок Міжнародного суду ООН може слугувати фундаментом для того, щоб Україна використовувала це рішення загалом у питаннях окупації Криму. "Якщо ми матимемо компетентну позицію ООН - це буде величезним козирем у майбутньому", - наголосив Набухотний.

За словами експертів, треба провести дипломатичну кампанію, якою має зайнятись Міністерство закордонних справ. У цьому контексті Рабомізо повідомив, що звертався з листом до Міністерства, в якому пропонував надати консультативну  допомогу з питань, пов'язаних з Керченським мостом, однак, відповіді не отримав.