Матіос продемонстрував передсмертне відео Грабовського

Оновлено

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос продемонстрував журналістам відео, на якому викраденого та вбитого адвоката Юрія Грабовського, який захищав одного з російських спецпризначенців Александрова, змушували зробити заяву про відмову від захисту ГРУшника.

Відео було продемонстроване на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це непросте відео. Ви усі тут досвідчені журналісти і зможете дуже уважно у подальшому проаналізувати усе, що тут побачили. Тому, напевно, зможете самі вибудувати ті чи інші версії. Єдине, що можу порадити, наведу слова відомого Козьми Пруткова: "Зріте в корінь", - сказав Матіос.

За його словами, таких роликів, зроблених викрадачами, є декілька.

"Для нас у цій справі є тепер самим головним дослідити справжні мотиви цього злочину і вийти на справжніх замовників його здійснення, ким би вони не були, де б вони не були і в яких кріслах вони не сиділи б", - запевнив головний військовий прокурор. 

На відео змучений адвокат заявляє, що відмовляється від захисту, тому що вважає "неможливим у подальшому захищати його по цій справі", на запитання голосу за кадром про причину такого рішення Грабовський відповів: "Тому що я зрозумів свою помилку". 

Матіос не виключає, що э інші варіанти відеороликів за участю Грабовського, які незабаром невідомими особами будуть оприлюднені в інтернеті.

«Хочу попередити, що цілком можливо, і ми це передбачаємо, унаслідок того, що хмарні технології з кодом доступу були створені одним із убивць відразу у день вбивста, зберігалися до цього часу і зберігаються, і хтось має до них доступ, ми не виключаємо, що можуть з`явитися ще інші відеозаписи, не ініційовані до розповсюдження нами», - сказав Матіос.

За його словами, ці ролики слідчі процесуальним шляхом також здобули внаслідок доступу до хмарної технології, зареєстрованої одним з вбивць на ІТ-сервісі. «Таких відео є декілька, але те, що зараз ми вам продемонструємо, є самим важливим», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, адвокат Юрій Грабовський захищав одного з російських спецпризначенців Александрова. Про його зникнення стало відомо 5 березня. Адвокат 9 березня не з'явився на судове засідання свого клієнта, через що суд був перенесений на 15 березня. 

Але 10 березня на сторінці правозахисника у Facebook з'явився запис, що він залишив Україну не з власної волі, а з огляду на безпеку. Позначка його геолокації вказувала на Шарм-ель-Шейх.

Пізніше Шевченківський відділ поліції Приморського району Одеси відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.

20 березня Матіос заявив, що правоохоронці затримали підозрюваного в організації зникнення адвоката. 

Тіло Грабовського було знайдено 25 березня у 27 км від міста Жашків (Черкаська область).