Справа Савченко: суд відкинув останній доказ невинуватості

Донецький міськсуд відмовився призначати астрономічну експертизу  у справі народного депутата України Надії Савченко.

Про це написав в своєму Твіттері адвокат Микола Полозов. «Алібі-шмалібі, про що ви?», - обурився адвокат рішенням суду.

«Астроном Сєменцов, запрошений обвинуваченням, на минулому засіданні вийшов за межі своєї компетенції. Окрім астрономії фахівець Сєменцов дав висновок щодо відеокамери. А в електроніці він розбирається як свиня в апельсинах», - пояснив Полозов.

Таким чином захист Савченко завершив надання доказів її алібі. «Прокурори просять час для складення списку додаткових доказів», - повідомив Полозов.

Як повідомлялося, в понеділок експрес-експертиза, що проводиться свідком-експертом обвинувачення астрономом Валеріяном Сєменцовим, закінчилася безрезультатно. Йшлося про те, що обвинувачення намагалося довести або неможливість встановлення часу затримання бойовиками Надії Савченко за відеозаписом, або, що це може бути «правильний» з точки зору обвинувачення час.

Адвокат Ілля Новіков так резюмував подію: «Астроном закінчив підрахунки і сказав дуже смішну річ: порахувати не можна нічого ні з чого. У чувака за годину не вийшло обчислити помилку. Резюме виступу астронома таке: експертизу провести не можна, оскільки він допускає, що таймер в камері міг зіпсуватися від удару». Проте міркування астронома з приводу відеотехніки і є «вихід за межі своєї компетенції». А спростувати експертизу експерта захисту астронома Ольги Возякової Сєменцову не вдалося.

Полозов також указує на важливу деталь: «Слідчий-свідок Маньшин, що фабрикував справу (Савченко - Ред.), усюди супроводжував астронома Сєменцова до суду і з суду». Маньшин і раніше вже засвітився в тиску на свідків, перебуваючи поряд з ними під час допиту по відеозв'язку.

Нагадаємо, російське слідство обвинувачує Савченко за статтями «вбивство» і «замах на вбивство». Українка всі обвинувачення заперечує. Насправді, після захоплення в полон бойовиками вона була переправлена на територію Росії. Надія Савченко оголосила голодування 18 грудня після того, як було продовжено її утримання під вартою.