У Раді Європи представили книгу про російські злочини в Україні

Фото

У Страсбурзі в рамках пленарного засідання ПАРЄ представлено англомовну "Книгу злочинів Російської федерації в Україні в 2014-2015 роках".

Про це у Фейсбуці повідомив голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв.

"Представили в ПАРЄ книгу злочинів РФ. Швидше, правда, альбом головних подій 2014-15рр, який я зробив разом з кращим дизайнером України Dima Tsapko і Tough Slate Design", - написав він.

Ар'єв описав враження європейців від книги: "Багато хто з присутніх гортав сторінки із жахом в очах. Особливо вразила присутність тих, чиї історії були описані: постраждалих дітей з Донбасу, священика, якого терористи піддавали тортурам за молитву за мир і єдність в Україні, хлопця, якому відрізали руку тільки за те що він мав татуювання тризуба".

У книзі містяться дані про анексію Криму, збитий рейс MH17, обстріл Маріуполя, трагедію в Іловайську, тортури, переслідування кримських татар та інші епізоди війни.

У презентації взяли участь українці, що приїхали для цього до Страсбургу, зокрема дві дівчинки з Донецької області. 10-річна Наталя Лафазан з селища під Маріуполем та 8-річна Таня Чорнобай з Вуглегірська.

Як повідомляв Укрінформ, діти напередодні прибули до Страсбурга з Парижа, де розповіли про російські злочини в Україні. Трагедія з Наталею сталася 16 серпня 2015 року, коли її рідне селище у східній частині Маріуполя опинилося під обстрілом. "Рятуючись від вогню, дівчинка втратила маму і була тяжко поранена. Дитина отримала численні поранення, і як наслідок, їй довелось ампутувати праву кінцівку нижче коліна", - розповіли її тато Олександр та координатор міжнародного благодійного проекту "Кожен може" Оксана Лазебник. Згодом дівчинці протезували кінцівку у Словенії. В Україні Наталя проходить психологічну реабілітацію, повертається до звичного життя – відвідує школу, малює картини та мріє про міжнародну виставку власних робіт.

Таня Чорнобай потрапила під обстріл російських "Градів" 18 січня 2015 року в тоді ще українському Вуглегірську. Дівчинка разом з друзями гуляла на дворі й після початку обстрілу намагалися сховатися у будинку, в який влучила ракета. Двоє хлопчиків-друзів Тані загинули одразу, а дівчинку з опіками понад 49% шкіри та тяжкими осколковими пораненнями згодом з-під завалів розкопали сусіди. Життя дитини намагалися врятувати у лікарнях Дебальцевого та Краматорська. Згодом її перевезли до Києва у столичний опіковий центр, де лікарі дивом врятували поранену ногу. Дівчинка перенесла 11 операцій, у т.ч. кілька у Чехії, готується до наступних. Через психологічні травми дівчата не могли у деталях розповідати про пережите.

Діти взяли участь у прийомі, організованому на їхню підтримку владикою єпархії УГКЦ у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу за участю численних представників української громади, дипломатів, французьких громадських та політичних діячів. Дівчата також відвідали ЮНЕСКО та піднялися на Ейфелеву вежу.