У Міноборони кажуть, що в АТО годують краще за "шведський стіл"

Харчове забезпечення військовослужбовців, у тому числі в АТО, виходить дорожчим, ніж в рамках продовольчого експерименту, де військовим пропонують широкий асортимент товарів за типом "шведським столу".

Про це повідомив на брифінгу у Києві заступник начальника Центрального управління продовольчого забезпечення полковник Микола Куклюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогоднішній день у зоні АТО вартість послуг з постачання продуктів до військових частин коштує мінімально 71 грн на одного військовослужбовця, до 76,2 грн - в інших фірмах...А послуга, яку Міністерство оборони платить фірмам у Львівський академії і Західній військово-морській базі (дві військові частини, де впроваджується продовольчий експеримент - ред.), із забезпечення продуктами складає 57,26 грн в Академії, і 57, 08 грн у Західній базі. Додаємо вартість комунальних послуг, зарплату кухарів і обслуговуючого персоналу. Попередній аудит, проведений цих двох частин, показав, що ми отримуємо 65,65 грн на одного військовослужбовця в Академії і 64 грн у Західній військово-морській базі", - сказав він.

Полковник наголосив, що головним завданням експерименту, який нині триває у двох військових частинах ЗСУ, є впровадження каталогу замість існуючих норм харчування. "Після його випробовування буде прийнято рішення щодо поширення експерименту на інші військові частини, в яких послуги надаватимуться підприємствами. Військові частини, які мають бойові завдання, виконання яких передбачається за межами пункту постійної дислокації, будуть укомплектовані штатними військовими кухарями, і, відповідно, продовольче забезпечення в них здійснюватиметься як за експериментом", - повідомив Куклюк.

Він також повідомив, що на сьогодні аутсорсинг у Збройних Силах України залишається. "У Збройних Силах України застосовується 2 різновиди аутсорсингу: послуги підприємств з повного циклу - це підвезення продуктів, приготування їжі, або послуги з поставки продуктів. Поставка продовольства здійснюється компанією, підприємством або фірмою за всім асортиментом продовольства до військової частини аналогічно тому, як це існує на сьогодні в зоні АТО. Приготування їжі здійснюють штатні військові кухарі", - пояснив він.

Наразі харчування в районі проведення АТО командири військових частин організовують, маючи штатних кухарів. Їх підготовку відновлено в навчальному центрі у Яворівській області.

Як повідомили в МОУ, наприкінці січня цього року буде підготовлена підсумкова доповідь Кабінету Міністрів України щодо результатів продовольчого експерименту. Після цього рішенням Уряду експеримент планується поширити.