МН-17: Шанси на екстрадицію РФ підозрюваних майже нульові - експерт

Лідер голландської партії D-66 Шурд Шурдсма вважає, що шанси на екстрадицію Росією 20 військових, яких група активістів-розслідувачів Bellingcat ідентифікувала як причетних до збиття малайзійського "Боїнга", близькі до нуля.

Про це він сказав у інтерв'ю голландській радіостанції NOS Radio 1 Journal.

"Дослідження, здається, збільшує вірогідність, що винуватці будуть встановлені та притягнуті до відповідальності. Але існує парадокс. Так, ідентифіковано більше 20 військових, більше, ніж, можливо, очікували родичі (загиблих. - Ред.). Але шанс, що ці росіяни постануть перед судом, близький до нуля. Установки Росії протягом останніх кількох місяців однозначно були неконструктивними", - сказав Шурдсма.

Водночас, на його думку, після накладення Росією вето на створення трибуналу у Раді безпеки ООН необхідно змінити стратегію та шукати альтернативний варіант суду, яким може бути змішаний трибунал або суд у Нідерландах.

Як повідомлялося, група активістів-розслідувачів Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу  соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17.  Цей звіт з іменами та фотографіями військових група передала два тижні тому нідерландській прокуратурі. Раніше активістам Belligcat, вдалося встановити, що літак "Малайзійських авіаліній" був збитий російським комплексом"Бук", який перебував у складі 53-ї бригади, що дислокується біля Курська.

Нагадаємо, Рада з питань безпеки Нідерландів  у жовтні оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи "Боїнга" рейсу МН-17, збитого на сході України у липні 2014 року. Голландський Радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із системи "Бук". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

Розслідування, яке має встановити винуватців, триває.