Віра Савченко: У Луганську мене зачинили в кімнаті з 20 чоловіками і роздали їм презервативи

Віра Савченко розповіла в Донецькому суді Ростовської області, як двічі їздила в Луганськ на переговори про обмін сестри Надії, захопленої в полон сепаратистами.

Текстову трансляцію засідання веде Медіазона.

"Я двічі їздила в Луганськ, сподіваючись, що я зможу хоча б побачити Надю. Числа 19-го мені дали вперше з нею поговорити, вона заспокоїла, сказала, що все буде нормально, що їх поміняють, щоб я їхала в Київ, я навіть поїхала. Ми зідзвонювалися потім 20-го, 21-го... Потім зв'язок з нею пропав на тиждень", - сказала Віра.

За її словами, удруге вона поїхала в окупований Луганськ через тиждень на зустріч з "начальником контррозвідки ЛНР" Володимиром Громовим, з яким вела переговори про звільнення сестри.

Савченко-молодша розповіла, що до цього з нею зв'язувався чоловік, який відрекомендувався помічником олігарха Ігоря Коломойського: "Сказав, що вони теж зацікавлені допомогти нашим людям, обміняти. Я ще зв'язалася з Громовим, і вони сказали, що від Коломойського, може бути, потрібен викуп. Громов сказав, що передзвонить, потім виявилося, що викуп не потрібен".

У другий приїзд Віра чекала Громова в парку, де її затримав патруль: "Мене помістили в якусь кімнату, досить чисту, складське приміщення якесь. Провела я там незабутню добу. Телефон вилучили".

За словами Віри Савченко, коли сепаратисти з'ясували, хто її сестра, нею зацікавилися багато людей: "У цей період приходили двоє хлопців, на них були кольорові наколки, жовто-синій прапор. Їх привели: ось подивіться на дівчину, - потім забрали. Потім мене зачиняли разом з 20 чоловіками, роздавали їм презервативи... Ну, це був психологічний тиск".

Віра розповідає, що терористи її погодували, принесли книги - про "рускій мір" - і залишили на ніч. Вранці з'явився Громов, посадив її на маршрутку і відправив додому.

В цей час Надія Савченко з «акваріуму» голосно говорить про те, що «цей ваш рускій мір» катував її сестру. Вона також звернулася до суду з проханням зробити зауваження прокурорам за те, що "вони дуже весело поводяться, усміхаються, коли слухають, як мою сестру катували".