Американці розповіли, чому вчать АТОшників на Яворівському полігоні

Американські інструктори на Яворівському полігоні вчать українців стріляти зі своїх новітніх мінометів.

Про це йшлося під час дискусії «Імплементація стандартів НАТО в Збройні сили України. Перші результати за підсумками навчань на Яворівському полігоні», яка відбулась у прес-клубі Укрінформу.

«У навчаннях на Яворівському полігоні застосовують шістдесятиміліметровий міномет, який використовують в американській армії. Це дуже проста і зручна зброя. І українські бійці з нею добре справляються»,- зазначив командир контингенту ЗС США в Україні, підполковник Нік Дусич.

Як доповнив заступник регіонального медіа-центру Міноборони Вадим Бакай, поки що таких мінометів немає на озброєнні української армії, проте уміння працювати із ними не зашкодить. Адже коли почалася війна, у Збройних Силах України не було ані тепловізорів, ані інших пристроїв, які допомагають вести бойові дії. Проте тепер бійці оволоділи ними і успішно застосовують для перемоги над ворогом.

Нагадаємо: зараз на Яворівському полігоні навчаються бійці, які вже півтора року виконували завдання у зоні антитерористичної операції. Це ті військовослужбовці, які найпершими вступили у бійз терористами. Тому для них важливі не ази, а те, чого їм так бракувало на передовій: уміння маневрувати в нічний час, розпізнавати міни в темряві, уникати жертв серед цивільного населення.

Оволодіти цим військовим мистецтвом їм допомагають американські інструктори, які вже мають досвід роботи в Іраку та інших «гарячих» точках планети. На кожних двох учнів припадає один інструктор.

Проте є чому повчитися і партнерам. Адже українці самотужки оволоділи методами ведення гібридної війни, яких не знає жодна армія світу. І не просто оволоділи, але й успішно перемагають ворога. Тепер вони отримають нові знання, які не менш цінні, ніж зброя.