США передали Україні новітні контрбатарейні радари

США передали Україні новітні контрбатарейні радари

Фото
Укрінформ
США передали Україні новітні радіолокаційні станцій, призначені для виявлення та визначення координат вогневих позицій мінометів, артилерійських гармат та реактивних систем залпового вогню противника.

У церемонії, яка відбулася у Міжнародному центрі миротворчості на Яворівському полігоні взяв участь Президент Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словам, ситуація на фронті залишається напруженою і загрозливою. Відведення важкого озброєння висуває на передній план завдання своєчасного попередження провокацій проти сил АТО.

Для цього, наголосив Президент, нам і потрібне сучасне високотехнологічне ракетно-артилерійське озброєння оборонного характеру, яке призначене для виявлення ворожої артилерії та наявність якого стане ефективним додатковим чинником стримування агресора. Головне, наголосив Президент, ці станції мають зберегти життя українських бійців та цивільних.

Глава держави висловив впевненість, що за допомогою американських інструкторів українські військові у найкоротші строки опанують управління новими контрбатарейними станціями. "Я хочу черговий раз почути, коли до нас приїжджають наші партнери з НАТО, Європи, Сполучених Штатів Америки, що вони здивовані майстерністю, професіоналізмом та бойовим духом українських воїнів", – заявив Порошенко.

Порошенко висловив подяку США за вже надану військово-безпекову допомогу на суму, яка перевищує $265 млн. Це дозволило, зокрема, забезпечити підготовку Національної гвардії, та започаткувати нову програму тренування військовослужбовців Збройних Сил та сил швидкого реагування МВС. "Ми також отримали від Сполучених Штатів необхідне обладнання, у тому числі безпечні засоби зв’язку, прилади нічного бачення, автомобілі "Хаммер", у тому числі їх броньовані модифікації", - додав Порошенко.

Президент наголосив на тому, що ця допомога носить оборонний характер та має попереджати спроби терористів здійснювати терористичні атаки як проти українських військ, так і проти цивільних.

Радіолокаційна станція AN/TPQ-36 призначена для точного визначення координат вогневих позицій мінометів, артилерійських гармат та реактивних систем залпового вогню противника на дальності до 24 км. Радари бачать "постріл", за траєкторією снаряда швидко розраховують точку, з якої веде свій вогонь противник, в автоматичному режимі передають ці дані на "свої" вогневі позиції, що дозволяє своєчасно реагувати та знищувати вогневі засоби противника. Одночасно одна станція може виявляти та супроводжувати у повітрі до 99 ракет і снарядів та видавати цілевказівки по 10 точках стрільби.

Радари передаються у рамках програми військового та військово-технічного співробітництва з США. Остаточної домовленості про постачання станцій було досягнуто під час зустрічі президентів України та США Петра Порошенка та Барака Обами в Нью-Йорку у вересні цього року.

Нагадаємо, минулої зими Сполучені Штати передали Україні протимінометні радіолокаційні станції AN/TPQ-49. Вони здатні негайно визначати місце, з якого ведеться вогонь ракетних і артилерійських систем. Діапазон - від 50 метрів до 10 кілометрів. Точність визначення координат ворога - до 75 метрів на відстані 5 кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-