Київ відзначає День міста

В Україні в останню неділю травня відзначають День Києва.  

Як повідомляє Укрінформ, третій рік поспіль його святкують в умовах воєнного стану.

Офіційно прийнятою датою заснування Києва вважається 482 рік. За легендою, його заснували полянський князь Кий з братами Щеком і Хоривом, а також сестрою Либіддю. Назву місто отримало на честь Кия.

Читайте також: Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста

Вперше День Києва відзначили у 1982 році – тоді місту виповнилося 1500 років. Відтоді столиця відзначає свято щорічно.

***

Столичний міський голова Віталій Кличко привітав Київ з днем народження та показав, як місто увічнювало свою історію протягом останніх років.

Мер Києва опублікував фото та відео, де показав, які за останні роки відкрили пам’ятники, символічні для столиці України.

Серед них, зокрема, пам’ятники Іллі Муромцю, Ігорю Сікорському і Архистратигу Михаїлу, а також – улюбленці киян – малюки (Кий, Щек, Хорив та Либідь – засновники Києва) на Поштовій площі та встановлений на пагорбах міста найбільший прапор України.

Віталій Кличко привітав із Днем Києва та показав, як столиця увічнювала свою історію протягом останніх років / Фото: kyivcity.gov.ua

«Київ – старовинний і сучасний. Ми пам’ятаємо нашу історію і намагаємося її увічнити. За останні роки ми відкрили в столиці чимало пам’ятників – і присвячених видатним постатям України, і символічних для нашого міста. Оновили й пам’ятник засновникам Києва. Та встановили найбільший флагшток, на якому завжди майорить державний прапор України», – зауважив він у дописі до відео.

Також Кличко привітав усіх з днем народження Києва. «Разом робимо його ще гарнішим!» - додав столичний міський голова.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці на Поштовій площі скульптури малюків-засновників Києва - Кия, Щека, Хорива та їхньої сестри Либідь - до Дня міста одягли у костюми київських князів.