У Львові лікарі прооперували немовля з півкілограмовою пухлиною

Фото

У дитячій лікарні св. Миколая у Львові хірурги видалили крижово-куприкову тератому у немовляти. Дитина народилася з такою ж півкілограмовою пухлиною, як і її мама 32 роки тому.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, передає Укрінформ. l

«Хірурги дитячої лікарня святого Миколая Першого медоб’єднання Львова успішно прооперували новонароджену дівчинку із крижово-куприковою тератомою. Вони повністю усунули ваду лише за одну операцію, тоді як мамі крихітки свого часу довелося витримати кілька втручань», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що маленька львів’янка Роксолана з’явилася на світ більше місяця тому – з пухлиною у 8 см. Новоутвір виявили ще на 19-му тижні вагітності – під час УЗД. Анастасію, маму дівчинки, ця новина дуже настрашила. Адже свого часу при народженні у неї теж діагностували крижово-куприкову тератому. Це пухлина, яка формується на тілі дитини ще в утробі, часто має великі розміри та стискає внутрішні органи. Єдиний метод лікування – хірургічне видалення.

Читайте також: Львівські нейрохірурги видалили уламок з мозку хлопчика, пораненого при обстрілі Херсона

Втручання Роксолані хірурги виконали на 10-й день після народження. Операція видалася складною, адже у дівчинки була тератома глибокого третього типу. Хірургам потрібно було одномоментно висікти утворення та виконати анопроктопластику, тобто відновити пошкоджені ділянки, з яких вирізали пухлину. Для таких крихіток дуже важливо виконати всі необхідні маніпуляції в ході однієї операції, бо це знижує ризик ускладнень та скорочує період одужання.

«Раніше – через обмежені методи діагностики та брак потрібного інструментарію – видалення тератом проводилося у декілька етапів, а після операції залишався великий рубець. Тепер у нас є більше можливостей для найточніших обстежень. Якщо дитинка народжується в нашому пологовому відділенні при лікарні, то ми ще на етапі вагітності вже складаємо план майбутнього втручання. І одразу після появи немовляти на світ ним вже починають опікуватися всі необхідні профільні спеціалісти. А сучасні технології дозволяють виконати всі необхідні етапи під час однієї операції: видалити утворення та виконати пластику. І наслідки від такого раннього втручання жодним чином не турбуватимуть дитину у майбутньому», - розповіла хірург Галина Курило.

Читайте також: Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

У медзакладі додають, те, що і мама Анастасія, і її донечка Роксолана народилися з однаковими пухлинами – не спадковість, а просто збіг. Така патологія зустрічається в одного з 35000 новонароджених.

Як повідомляв Укрінформ, львівські хірурги врятували немовля із вадою легень. Унікальну операцію спеціалісти дитячої лікарні виконали лише через три маленькі проколи на восьмий день життя дитини. 

Фото: Перше медичне об'єднання Львова / Facebook