На Донеччині затримали інформаторів, які наводили ворожі ракети на Покровськ

На Донеччині затримали інформаторів, причетних, зокрема, до масованого обстрілу Покровська 7 серпня 2023 року, коли загинули 10 людей, а 93 дістали поранення.

Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«На початку цього тижня ми затримали велику інформаторську мережу, до якої входили шість осіб… За нашою інформацією, саме ця інформаторська мережа причетна до масованих обстрілів Покровського району, які відбувалися останнім часом. І коли був величезний обстріл Покровська 7 серпня 2023 року, де влучили в готель «Дружба», це було за наведенням саме цих інформаторів. Тоді загинули 10 осіб, ще 93 були поранені, серед них були і правоохоронці, і співробітники ДСНС», - сказала Прищепа.

Так само за їхнім наведенням були здійснені обстріли Селидового, Курахового, навколишніх сіл, де пошкоджені 22 багатоповерхівки, кількадесят людей дістали поранення.

За словами співробітниці СБУ, цю велику інформаторську мережу з числа громадян України - жителів Донецької області створив розвідник російських окупаційних військ.

«Ми встановили, що цю агентурну мережу створив розвідник російських окупаційних військ. Для того, щоб мати своїх інформаторів, він дистанційно, через соціальні мережі, завербував мешканця Селидового, а той у свою чергу підключив до цієї протиправної діяльності ще п'ятьох місцевих жителів», - повідомила Прищепа.

Вона пояснила, що ці злочинці спілкувалися у закритій групі соціальної мережі через анонімні чати, обмінювалися там інформацією і збирали розвіддані в оборонній сфері.

«Їх дуже цікавило розташування систем ППО на території регіону. Всю цю інформацію вони передавали своєму куратору в Україні, а він у свою чергу цьому розвіднику російських окупаційних військ, також паралельно від нього інформацію отримували ще представники ФСБ і російського головного управління Генштабу збройних сил Росії», - додала керівниця пресслужби.

Вона зазначила, що за наведенням цих інформаторів окупанти завдали удар по Курахівському ТЦК, тоді були поранені 16 осіб; за їхнім наведенням пошкоджені школи в Покровську і Українську, дитсадок і підприємства, розташовані на території Селидового та Курахового.

Прищепа зазначила, що усі шестеро інформаторів затримані, їм повідомили про підозру в державній зраді, скоєній в умовах воєнного стану.

«З урахуванням того, що їх інформаторська діяльність призвела до тяжких наслідків, смерті, важких поранень цивільного населення, до руйнування об'єктів критичної цивільної інфраструктури, то зараз вирішується питання про повідомлення їм додаткової підозри за статтею 438 ККУ, а це порушення законів і звичаїв війни», - додала співробітниця СБУ.

Як повідомлялося, увечері 7 серпня 2023 року армія РФ вдарила двома ракетами по Покровську. Одна з них влучила в житловий будинок, який майже повністю зруйнувала, друга - у готель «Дружба». Внаслідок цієї атаки було багато загиблих і поранених.

У Донецькій області з початку 2024 року СБУ виявила 28 інформаторів, з яких шість - на початку цього тижня.

Фото ілюстративне