Козицький каже, що громади Львівщини мають активніше підтримувати ЗСУ

На Львівщині з 73 громад лише одиниці виділяють кошти з бюджету на підтримку ЗСУ та стимулюють мобілізаційні процеси. Керівники громад повинні відповідальніше ставитися до допомоги українським військовим, а не розраховувати лише на волонтерів.

Про це під час форуму громад та волонтерів"Львівщина – для ЗСУ" сказав начальник Львівської ОВА Максим Козицький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Львівській області – 73 громади. Усі вони мають різний рівень фінансової спроможності. Зараз в країні гостро стоїть питання військової підтримки, тому керівники громад повинні розуміти, що на них також лежить велика відповідальність, адже не все можуть забезпечити волонтери", – зазначив він.

Готуючись до форуму, волонтери звернулися до всіх територіальних громад Львівської області із запитом щодо стану фінансування та результату освоєння коштів, зокрема, яка частина коштів з бюджету громад скеровується на підтримку військовим.

"Чимала команда два тижні працювала з громадами, написали багато запитів, щоб зробити аналітику по Львівщині. Згідно з нашою аналітикою, у 2024 році лише 19 громад Львівщини затвердили програми із підтримки та стимулювання мобілізації. Лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій. 10 громад області затвердили фінансування більше 5% на закупівлю оборонної продукції. Волонтерська спільнота очікує ініціативу створення й розвитку оборонно-промислового комплексу на регіональному рівні. Відповідно до цього має бути сформовано стратегію підтримки волонтерських ініціатив, спрямовану на зміцнення нацбезпеки", – сказав волонтер, керівник ГО "УСАМ "Нескорені" Олександр Лабецький.

Читайте також: Львівщина виділила з обласного бюджету ще ₴74 мільйони на підтримку ЗСУ

Виробники військо-промислового комплексу, у свою чергу, теж наголосили, що варто переглянути підходи до підтримки армії та, об’єднавшись, напрацьовувати стійкі довготривалі проєкти.

"Більшість виробників за два роки повномасштабної війни перейшли зі спринту на марафон, і Львівщина стає серйозним хабом для українського ВПК. І ось що важливо: будь-яке нове виробництво – це завжди мультиплікація економічного ефекту для громади, де воно розташоване. Воно стимулює розвиток суміжних виробництв і сервісних компаній. Львівщина – зручний регіон з точки зору логістики і бізнес-клімату. Громади Львівщини, волонтерська спільнота, влада, мусять бути готові трансформувати підходи до роботи", – зазначив керівник Львівського оборонного кластера Максим Плєхов.

Форум громад та волонтерів «Львівщина – для ЗСУ» / Фото: Львівська ОВА

Як повідомляв Укрінформ, за перший квартал цього року для потреб воїнів з різних бюджетів та залучених коштів Львівщина виділила близько 500 млн грн.