Невідомі не пускають державну комісію у «Межигір’я»

Фото

Невідомі особи не пускають на територію «Межигір’я» членів міжвідомчої комісії, яка прибула до парку для початку роботи над передачею арештованого майна в управління Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, передає Укрінформ. 

«Сьогодні, 29 квітня, у державному парку-пам’ятці «Межигір’я» розпочався процес передачі в управління державі активів, на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що міжвідомча комісія у складі представників спеціальної адміністрації парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури прибули до парку-пам’ятки, який знаходиться у с. Нові Петрівці Вишгородського р-ну Київської області, і мали розпочати процес передачі арештованого майна.

У той же час невідомі особи заблокували вхід у державний парк-пам’ятку і не допускають членів міжвідомчої комісії на територію, унеможливлюючи її роботу.

Читайте також: Парк «Межигір’я» запрацює в травні, всі прибутки скерують до держбюджету

У Міндовкілля зауважують, що вказане майно було арештоване в рамках кримінального провадження, досудове розслідування у якому здійснювали детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП. Мова йде про розслідування фактів привласнення експрезидентом майна, що знаходиться на території урочища «Межигір’я». За рішенням суду, арештовані активи передані в управління АРМА.

Перевірка наявності і огляд майна «Межигір’я» є першим етапом процесу передачі в управління державній установі «Парк - пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» арештованих активів.

Передача майна у державне управління в парку "Межигір'я" / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

«Створення парку-пам'ятки «Межигір'я» передбачено Законом України №3264. Цим же документом Уряду було доручено забезпечити створення спеціальної адміністрації парку-пам'ятки. Наразі таку адміністрацію створено та вона вже оформила земельні ділянки «Межигір'я» у постійне користування. Отже, на сьогодні згідно з усіма документами власником цієї території є держава. Тому наразі важливо здійснити передачу майна до законної адміністрації», - наголосив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Читайте також: Уряд передав в управління парку «Межигірʼя» рухоме майно, розташоване на його території

Як передає кореспондент Укрінформу з місця події, речниця держустанови «Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я"» Ірина Головатенко заявила представникам Нацполіції, які фіксують все, що тут відбувається, що «невідомі, які представилися активістами, називають закон України і рішення уряду (щодо парку "Межигір'я" – ред.) незаконними і на основі цього заважають роботі міжвідомчої комісії, у складі якої працюють спецадміністрація парку-пам'ятки, АРМА, представники САП і Фонду держмайна».

Представники держпарку зараз перебувають на КПП цієї установи. Крім того, на території парку біля КПП перебувають ці невідомі особи та представники поліції. Поліцейських на під'їзді до держпарку і усередині його наразі налічується кілька десятків. Сутичок на його території не зафіксовано.

Окремо речниця зазначила, що у грудні минулого року керівник цієї держустанови Сергій Юзвенко провів зустріч з представниками цього парку. «На цій зустрічі Юзвенко вперше запропонував всім працівникам парку офіційне працевлаштування, і ми сказали, що готові розглянути їхні вакансії на ці посади, безумовно, у першу чергу, бо якщо люди мають досвід, то, безумовно, ми готові спільно з ними продовжувати зберігати цей парк», – поінформувала Головатенко.

Читайте також: У парку Межигірпідпільно виробляли фальсифіковані продукти - БЕБ

За її словами, тоді держустанова не отримала ніяких (кадрових – ред.) пропозицій (з боку тих осіб, які доглядали парк у попередні роки, – ред.), і парк офіційно почав набір співробітників на відкритих ресурсах з пошуку роботи. «Прямо тут і зараз працює відділ кадрів держустанови, який готовий отримати будь-які пропозиції щодо працевлаштування, надати всю інформацію людям щодо того, на які посади можна працевлаштовуватися, які документи потрібно приготувати», – запевнила вона.

Головатенко заявила, що якщо люди (які раніше доглядали за парком, – ред.) дійсно хочуть нарешті офіційно працювати, гарантовано отримувати зарплату тощо, то держустанова чекає всіх тих осіб, які справді 10 років зберігали парк, щоб тепер разом його розвивати.

Відповідаючи на запитання, що представники держустанови робитимуть, якщо ці невідомі люди добровільно не погодяться сьогодні покинути територію парку, речниця зазначила, що вони будуть діяти виключно у рамках закону.

Юзвенко зі свого боку заявив, що блокування роботи міжвідомчої комісії є безпідставним і суперечить українському законодавству.

Читайте також: У Межигірстворять парк-пам'ятку загальнодержавного значення

Головатенко також поінформувала, що у понеділок представники міжвідомчої комісії мали розпочати процес передачі арештованого майна, яке рішенням суду передано в управління АРМА. Зокрема, вона пояснила, що рухоме майно, яке має бути передане держустанові, є складовою інфраструктури паркового комплексу та його можна використовувати в управлінні парком-пам'яткою. Ідеться про об'єкти тепло-, електро-, водопостачання, водовідведення. «Також має бути виявлено і описано та передано в управління держустанові (таке майно – ред.), як меблі, садова техніка, картини і так далі. Тобто, від сьогодні фактично представники ГО мають передати держустанові майно, відповідальними зберігачами якого вони були всі ці 10 років, і мають вже дозволити виконувати нам свої безпосередні обов'язки, які визначені законодавчо», – зазначила речниця.

За її словами, держустанова «Парк-пам'ятка "Межигір'я"» тепер працюватиме виключно у рамках закону, і всі надходження від діяльності цього держпарку будуть іти саме до держскарбниці.

Наразі держпарк закритий, він відкриється у травні.

Читайте також: Культурні цінності з «Межигір’я» та «Сухолуччя» передадуть музеям, які пограбували росіяни

Як повідомлялося, з 2014 року представники громадської організації «НПУ "Межигір’я"» були відповідальними за збереження майна парку. У 2023 році Верховна Рада ухвалила закон, який повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду.

Після створення в минулому році держустанови «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я"» уряд передав усі права на майно та земельні ділянки цій державній організації.

13 квітня цього року уряд погодив передачу в управління ДУ «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» арештованого майна на території парку.

Державна установа «Парк-пам’ятка "Межигір’я"» є офіційним користувачем земділянок, на які оформлено речові права, і ці дані внесено як до Державного земельного кадастру, так і до Держреєстру речових прав на нерухоме майно.