Парк «Межигір’я» запрацює в травні, всі прибутки скерують до держбюджету

Парк «Межигір’я» запрацює в травні, всі прибутки скерують до держбюджету

Укрінформ
Парк-памʼятка «Межигір’я» у травні відкриє свої двері для відвідувачів, вперше за десятиріччя всі прибутки від його роботи скерують до державного бюджету.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

«У 2023 році Верховна Рада України схвалила закон, який повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду. Це рішення запустило процес перетворення колишньої урядової резиденції «Межигір’я» у державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення», - йдеться в повідомленні.

У Міндовкілля зауважили, що він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва, насамперед, щоб забезпечити охорону та збереження цінних територій для держави та використовувати такі об’єкти в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях. Для прикладу, саме такий статус мають парки «Феофанія» та Маріїнський у Києві, Стрийський парк у Львові тощо.

Для того, щоб новостворений об’єкт працював в інтересах держави в правовому полі, нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив рішення щодо передачі в управління державній установі «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Також уже був здійснений крок із передачі до парку-пам’ятки земельних ділянок із управління Кабміну та рухомого майна від Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами. «Йдеться про картини, автомобілі, меблі, техніку, обладнання тощо. Це, нарешті, відкрило можливості для 100% повернення «Межигір’я» у державну власність», - додали у відомстві.

Наразі вже створена спеціальна адміністрація «Межигір’я», яка опікується оформленням усіх необхідних документів. Після офіційного відкриття парку усі кошти від роботи «Межигір’я» будуть надходити до державного бюджету, а відповідно на фінансування Збройних сил України.

Читайте також: В Одесі відкрили для відвідування Стамбульський і Грецький парки

Як повідомили у спеціальній адміністрації «Межигір’я», у травні парк планує відкрити свої двері для відвідувачів, а дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом.

За словами першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександра Краснолуцького, передача «Межигір’я» в управління державі є не лише важливим природоохоронним кроком, який назавжди забезпечить повернення земельних ділянок у державну власність, сприятиме збереженню особливо цінних земель та біорізноманіття, а й допоможе збільшити надходження до державного бюджету.

«Нарешті, завдяки рішенню уряду, «Межигір’я» набуває статусу не лише унікального обʼєкта, а стає одним з інструментів підтримки економіки України та об’єктом із сотнею нових робочих місць», – наголосив він

Як повідомлялося, з 2014 року представники громадської організації «НПУ «Межигір’я» були відповідальними за збереження майна парку. Після створення в 2023 році Державної установи «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» уряд передав усі права на майно та земельні ділянки цій державній організації.

Фото Марії Ковальчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-