У Коростені чорнобильці знову протестували проти скасування доплат до пенсій

У Коростені люди знову вийшли на акцію під міську раду з вимогою не знімати доплати до пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на забруднених радіацією територіях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Коростенська міська рада

«Напередодні 38-ї річниці трагедії на ЧАЕС коростенці зібралися біля стін виконкому з вимогою не знімати Чорнобильську зону та повернути доплати пенсіонерам-чорнобильцям, що були встановлені за рішенням судів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з пікетувальниками поспілкувався міський голова Володимир Москаленко.

Свого часу із закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вилучили норму про доплати пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на забруднених радіацією територіях. Згодом Конституційний суд визнав це незаконним, тож люди пішли в суди, де домоглися перерахунку пенсій. Суди визначали доплату в розмірі від однієї до трьох мінімальних зарплат (залежно від зони радіоактивного ураження, де проживає людина). Окрім того, певні судові рішення визначали розрахунок не за мінімальною зарплатою, а за розміром прожиткового мінімуму.

Читайте також: Із 1 березня пенсії зросли у середньому майже на 400 гривень

Утім, у цьогорічному державному бюджеті передбачили норму, яка значно скорочує такі доплати. Розрахункова величина за рішеннями судів тепер становить 1600 грн. Частині пенсіонерів ці доплати вже зменшили.

Як повідомляв Укрінформ, у Коростені на Житомирщині близько 70 людей перекривали трасу Київ - Ковель - Ягодин, протестуючи проти зменшення чорнобильських доплат до пенсій.

Фото: поліція Житомирщини