Двох очільників окупаційних адміністрацій «ЛНР» судитимуть за колабораційну діяльність – СБУ

За матеріалами СБУ судитимуть «гауляйтерів» Кременського району і міста Новодружеська так званої «ЛНР».

Про це 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Одним із фігурантів є колишній бойовик «козачого» терористичного угруповання «всевеликое войско донское», який нині є «главой администрации Кременского района ЛНР». Другим зловмисником є колишній мер міста Новодружеськ (представник нині забороненого «Опозиційного блоку»), який для збереження посади очільника міста погодився на співпрацю із загарбниками», - йдеться в повідомленні.

Рашистські призначенці обвинувачуються за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність).

Першого окупанти призначили на керівну посаду в червні 2023 року. Окрім того, ескбойовик очолював місцеве відділення правлячої партії РФ «Единая Россия» та займався її просуванням перед псевдовиборами, які окупанти проводили на Луганщині.

Зараз він продовжує співпрацю з російськими окупантами, у тому числі у напрямку «інтеграції» тимчасово окупованої території у РФ.

Читайте також: На Донеччині СБУ з початку року викрила 35 колаборантів

Другий на чолі незаконного органу влади перебував із серпня 2022 до середини минулого року. Наразі переховується на території країни-агресора.

СБУ завершила розслідування щодо цих осіб і скерувала обвинувальні акти до судових органів. Їм загрожує до 10 років тюрми та конфіскація майна.

Слідчі заходи проводили Співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу на ватажка луганської філії «Нічних вовків».