Ліквідація наслідків обстрілів РФ українських енергооб’єктів триватиме кілька днів - експерт

Ексклюзив

На ліквідацію наслідків російських ранкових обстрілів енергетичної інфраструктури України може піти від кількох годин до кількох днів.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Він зазначив, що Росія завдала ударів по об’єктах теплової генерації і на заході України, і в центрі, і на сході. Це була атака на ураження саме критичної інфраструктури.

«Там, де розташовані об’єкти генерації чи великі трансформаторні підстанції, на ліквідацію наслідків може піти від кількох годин до кількох днів», - сказав експерт.

Він також відкинув «апокаліптичні прогнози» про можливість пошкодження греблі Дніпровської ГЕС.

Читайте також: Як Росія обстрілювала Україну 22 березня

«Звичайною конвенційною зброєю цього досягти неможливо. Цілилися росіяни не в споруду греблі, а в машинний зал. Власне, він і постраждав. ГЕС не працюватиме на всю свою потужність, оскільки потребує ремонту обладнання. Ці ураження не носять фатального характеру. ДніпроГЕС тримається»», - підсумував Гончар.

Як повідомляв Укрінформ, зранку Росія здійснила атаку на енергетичну інфраструктуру, яку голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький назвав найбільшою за весь час війни: було пошкоджено ряд об'єктів енергетики по всій країні. Запорізька АЕС втрачала одну лінію живлення, згодом її роботу відновили.