На Київщині викрили махінації із землями більш як на ₴2 мільйони, серед фігурантів - депутат

У Бориспільському районі Київської області правоохоронці викрили на шахрайстві із землями злочинну групу, організатором якої виявився депутат однієї з територіальних громад.

Як передає Укрінформ, про це Київська обласна прокуратура повідомила у Фейсбуці.

Встановлено, що з метою заволодіння земельними ділянками депутат організував злочинну групу, до якої залучив очільника садового товариства, державного кадастрового реєстратора й ще одну особу.

Зловмисники знаходили вільні від забудови землі на території садового товариства й підшукували для їх продажу потенційних покупців. Відповідні оголошення вони розміщували в інтернеті.

У подальшому фігуранти виготовляли пакет підроблених документів й оформлювали на підставних осіб право розпоряджатися земельними ділянками. Після цього землі відчужували покупцям.

Отримані кошти учасники злочинної групи розподіляли між собою. За даними слідства, загалом їм вдалося виручити понад 2 млн гривень.

Депутату і трьом його спільникам оголошені підозри в шахрайстві, використанні підроблених документів та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Зеленський підписав закон про спрощення зміни цільового призначення землі

Першому вже обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави розміром 2 млн гривень.

Розгляд у суді клопотань стосовно решти учасників злочинної групи триває.

Як повідомлялося, у Житомирській області правоохоронці викрили посадовицю, яка незаконно переєструвала на іншого орендаря 72 земельні ділянки вартістю майже три мільйони гривень.