На Черкащині затримали російського агента, який готував диверсії на залізниці

СБУ затримала агента російської розвідки, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомляє управління СБ України в Черкаській області, передає Укрінформ.

"Служба безпеки викрила агента російської воєнної розвідки, який займався підготовкою повітряних атак РФ на Черкаську область.

Головним завданням зловмисника було виявлення вузлових залізничних станцій, які задіяні у переправленні військової техніки ЗСУ на фронт.

Також окупанти сподівались отримати від свого агента точні координати складів з озброєнням та боєприпасами українських військ.

Крім того, агресора цікавили локації військових шпиталів, де проходять лікування поранені воїни Сил оборони.

Загарбники збиралися використати цю інформацію для планування ракетно-дронових ударів по українських об’єктах", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в СБУ, таким чином росіяни сподівалися «перерізати» шляхи постачання зброї та боєприпасів для ЗСУ на передову, а також завдати вогневого ураження по місцях найбільшого зосередження особового складу українських військ.

"Однак, співробітники СБУ спрацювали на випередження – викрили російського агента, задокументували його злочинні дії та затримали у власному помешканні. Завдяки швидкому реагуванню української спецслужби, вдалося своєчасно поінформувати командування Сил оборони для убезпечення підрозділів українських військ", - додають у СБУ.

Як встановило розслідування, фігурантом є 45-річний уродженець Луганщини, який у квітні 2022 року переїхав до Черкащини як переселенець зі сходу України.

На початку цього року його дистанційно завербував представник головного управління генштабу збройних сил Росії (відомого як ГРУ).

Читайте також: Контррозвідка СБУ дуже багато робить для викриття російської агентури - Данілов

Встановлено, що російська розвідка залучила чоловіка до співпраці через його знайомого – бойовика окупаційного угруповання РФ, яке дислокується у тимчасово окупованій частині Луганської області.

Для комунікації вони використовували анонімні чати у месенджері. А передачу розвідданих агент здійснював у вигляді фото українських об’єктів з описом, геолокаціями та прив’язкою до місцевості.

Як зазначають в СБУ, за кожне виконане завдання фігурант отримував від російського гру «зарплату», яка надходила на його банківський рахунок.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його листування з російською розвідкою та банківську картку, на яку «заходили» ворожі кошти.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який здавав ворогу дані для прориву оборони Києва

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зараз він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у травні минулого року СБУ затримала у Черкасах російського агента під час коригування ним ворожого удару по місту.