Військовий-ентузіаст створив у Черкасах музей війни з Росією

Фото

Військовослужбовець 118-ї бригади тероборони Олексій Святенко створив у Черкасах музей російсько-української війни, де демонструє найновіші зразки сучасної зброї з полів російсько-української війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Музей створив власними силами на власному ентузіазмі в 2018 році. Тоді експозиція була бідненька, а зараз, як бачите, маємо тубуси від ПТРК "Джавелін", NlAW, радянські "Фагот". Біля входу лежить частина ракети від РСЗО "Ураган", якою обстрілювали наші позиції у Вугледарі на Донеччині, частина крила збитого на Черкащині безпілотника Shahed. Є автомати, різноманітна стрілецька зброя та набої до мінометів, танків та гармат. Усе це показуємо дітям, які не мають можливості ознайомитися зі зброєю у школі та супроводжуємо патріотичними розповідями", - розповів Святенко.

За його словами, в школах області вже створені майже 200 куточків шани, де представлені експонати з цього музею. Всі вони абсолютно безпечні й перевірені вибухотехніками.

Окрема частина музею присвячена Дмитру Коцюбайлові "Да Вінчі", який загинув у березні минулого року. Олексій Святенко товаришував із ним, допомагав підрозділу Коцюбайла, будучи волонтером, і отримував від нього зразки зброї до експозиції.

Серед експонатів - гільзи від американської БМП "Бредлі", радянський автомат ППШ, зразки російської форми й макет голови диктатора Путіна, який плаває в трилітровій банці.

Читайте також: Житомирська майстриня вишила портрети загиблих воїнів Дмитра Коцюбайла й Андрія Огородника

"На жаль, місцева влада ніяк не допомагає нашому музею. Весь тягар фінансування лягає на мої плечі. І це попри те, що заклад постійно відвідують школярі черкаських шкіл і проводять тут уроки та заходи з патріотичного виховання", - додав організатор виставки.

За всі роки існування експозицію "Патріотичний музей російсько-української війни" побачили понад 50 тисяч відвідувачів. Щомісяця музей приймає 1200-1500 екскурсантів.

Як повідомляв Укрінформ, Херсонський обласний краєзнавчий музей, який зазнав мародерств від російських окупантів, створив виставку «Незламна Херсонщина».