«Посадовцю», що допомагав депортувати 1500 людей із Херсонщини до РФ, оголосили підозру

Правоохоронці заочно оголосили підозру жителю Херсонської області, який обіймав одну з керівних псевдопосад у загарбницькому "управлінні служби покарань" та сприяв депортації людей з території регіону.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у травні 2022 року російські загарбники призначили фігуранта на так звану посаду "заступника начальника" створеного ними "управління служби покарань по Херсонській області".

У жовтні 2022 року під безпосереднім контролем псевдопосадовця із захопленої Північної виправної колонії №90 до Голопристанської виправної колонії №7 були переміщені 1500 в'язнів. У подальшому цих людей депортували п’ятьма автомобілями, наданими псевдовладою тимчасово окупованого Криму, до аналогічних установ у Росії та на захоплених територіях України.

Читайте також: Росія планувала обміняти колаборантів, що потрапили до її в’язниць, на своїх полонених - ЦНС

Підозрюваному інкримінується порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Як повідомляв Укрінформ, СБУ запобігла втечі з України херсонської ексчиновниці, яка віддала російським загарбникам карети швидкої допомоги для депортації в Росію українських дітей.