Соцдопомога переселенцям: на Прикарпатті ініціюють зміни до обласних програм

Ексклюзив

В Івано-Франківській обласній раді ініціюють зміни до обласних програм, щоб надавати соціальну допомогу для переселенців, які того потребують.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила депутат Івано-Франківської обласної ради, громадська діячка Євгенія Бардяк.

«Коли до мене звертались ВПО (внутрішньо переміщені особи) за допомогою на лікування чи іншим соціальним забезпеченням, то я помітила, що такої допомоги з обласного бюджету не передбачено. Тобто людина, яка втратила житло і переїхала, приміром, з Донеччини в громаду Прикарпаття, і при цьому хворіє на онкозахворювання через стреси, має неповнолітніх дітей, то вона не може отримати допомогу на лікування з обласного бюджету, бо в неї є статус ВПО… Я хочу внести зміни до існуючих програм в Івано-Франківській області, які б передбачали виплату допомоги ВПО на лікування та інші потреби, в тому числі для військових-ВПО та їхніх родин», - повідомила Бардяк.

За словами депутата облради, звернення від переселенців, які надходять до неї, наштовхнули її на вивчення цього питання.

«Тут є казус у тому, що цю допомогу мали б надавати з бюджетів тих регіонів, звідки приїхали ці люди. Тому мені цікаво, чи передбачає бюджет Луганської чи інших областей такі соцвиплати, і чи можуть вони передати ці кошти у бюджет Івано-Франківської області. Чи все-таки наш обласний бюджет може забезпечити цих потребуючих у рамках діючих програм. Аби вивчити ці питання, я подаю депутатські запити в різні обласні адміністрації», - поінформувала Бардяк.

Вона зауважила, що в Івано-Франківській області діє близько 60 програм, але зміни варто було б внести до тих, які стосуються адресної допомоги на лікування, кредитування житла, започаткування бізнесу та інших питань, які є важливими нині для ВПО.

Читайте також: Уряд удосконалив порядок надання тимчасового житла переселенцям

«Можливо, є відповідні програми в Донецькій, Луганській чи Херсонській областях, які б забезпечували таку допомогу людям. Думаю, тоді потрібно буде інформувати про них людей, які звертаються до нас за підтримкою», - переконана депутат.

На Прикарпатті від початку війни прийняли більше 140 тисяч переселенців. Нині, за офіційною інформацією, в області проживає близько 120 тисяч ВПО.

Як повідомляв Укрінформ, доброчинці Франції погодились допомогти прикарпатським медзакладам, де лікують військових.