Зеленська передала ключі від нового дому великій прийомній родині на Черкащині

Фото, відео

Перша леді України Олена Зеленська передала ключі від нового дому великій прийомній родині на Черкащині в межах проєкту«Адреса дитинства».

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, передає Укрінформ.

"Новий будинок отримала велика прийомна родина Жанни та Олександра Сомових. У сім’ї виховуються восьмеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: п’ятеро хлопчиків і троє дівчат. Сомови – переселенці з міста Берислава Херсонської області. Через російську окупацію родина була змушена залишити власний двоповерховий будинок і шукати безпеки на Черкащині, але мала проблеми з житлом достатньої площі та якості", - йдеться у повідомленні.

Відео: ОП

Як зазначається, у межах проєкту «Адреса дитинства» Фундація зводить 14 будинків для великих прийомних родин у восьми регіонах країни. Всі помешкання інклюзивні, енергоефективні, умебльовані та облаштовані побутовою технікою. Загальна площа кожного – 285,5 кв. м. У дворах будинків встановлені бетонні укриття (ЗСЦЗ) з металевими вибухостійкими дверима.

Фундація контролює весь процес будівництва: від проєктної документації до внутрішнього оздоблення будинку.

«За час повномасштабної війни понад 80 родин втратили житло. І їхній головний запит був – новий дім. І ми вирішили: замість втраченого забезпечимо для них нове помешкання. Так народився проєкт Фундації «Адреса дитинства». З допомогою іноземних меценатів ми зводимо будинки для великих прийомних родин. Це важливо не лише для цих родин, а й для всієї країни, бо кожна дитина повинна мати родину й дім – місце турботи, безпеки, захищеності. Тож те, що кожен із нас робить для українських дітей зараз, зрештою допоможе всім нам. Адже щасливе дитинство виростає у щасливе доросле життя і щасливу країну», – сказала Зеленська.

В ОП повідомляють, що це вже друга сім’я, яка одержала ключі від нового дому. Першою стала велика прийомна родина Лариси Дрильчук, яка самотужки виховує сімох дітей. Домівку для них Фундація побудувала на Харківщині.

Читайте також: Фундація Зеленської співпрацює з меценатами із 25 країн для допомоги українцям

Усі будинки проєкту «Адреса дитинства» передають на баланс громад. Сім’ї мають право жити в них доти, доки існує їхня велика прийомна родина (ДБСТ).

Зведення будинку для родини Сомових підтримав австралійський фонд Minderoо Foundation.

Як повідомлялося, у 2023 році Фундація Олени Зеленської розпочала проєкт «Адреса дитинства» – проєкт будівництва житла для великих прийомних родин, так званих ДБСТ. Наразі розпочато будівництво у Харківській, Київській, Черкаській, Волинській, Івано-Франківській, Львівській, Житомирській та Закарпатській областях. Побудоване в межах проєкту соціальне житло передається на баланс громади.

Фото: ОП