Навчальним закладам Харківщини потрібно майже 1350 укриттів - ОВА

Потреба навчальних закладів Харківської області в укриттях складає майже 1350.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Це школи, садочки, профтехосвіта, виші. Маємо лише 125 захисних споруд, які ще треба привести до ладу. З них 115 - протирадіаційні укриття», - зауважив керівник області.

За його словами, у трьох районах області готуються до змішаного навчання школярів із 1 вересня 2024 року.

«На сьогодні в нас є вже 19 проєктів безпечних освітніх просторів на наступний рік. Крім Харківського, у пріоритеті - Красноградський і Лозівський райони, для яких ми повністю розробили мережу. У Лозовій завдяки американському меценату пану Говарду Баффету будують шкільну фабрику-кухню. Під цей проєкт ми розбудуємо безпечне освітнє середовище, щоб відкрити офлайн-навчання. Плануємо зробити все до 1 вересня наступного року», - сказав начальник ОВА.

Зараз захисні споруди будуть у Люботині та Коротичі Харківського району.

Читайте також: Упродовж року до Харкова повернулися 30 тисяч школярів - міська рада

«Наприклад, у Коротичі взагалі немає жодного бомбосховища. Тому ми обрали цю локацію - поруч із закладом освіти та селищною радою. Тобто це планується як безпечний хаб не лише для школярів. У Люботині - так само. Будемо намагатися в цих населених пунктах перевести дітей на офлайн або змішану форму навчання», - зазначив Синєгубов.

Він пояснив, що з урахуванням безпекових умов, темпів будівництва захисних споруд, найпростіших укриттів, в районах будуть комбінувати форму навчання, дітей підвозитимуть шкільними автобусами.

Як повідомлялося, у селищі Коротич Харківської області будують захисну споруду, яка одночасно зможе вмістити близько 500 дітей та вчителів місцевої школи.