Суд дав 15 років тюрми агенту ФСБ, який збирав дані для ракетних ударів по Вінниці

У Вінниці суд призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна російському агенту, який сприяв ФСБ Російської Федерації у підготовці ракетних атак на обласний центр.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За публічного обвинувачення прокурорів Вінницької обласної прокуратури місцевого жителя визнано винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що чоловік свідомо погодився на співпрацю з ФСБ РФ. Він сприяв ворожій спецслужбі у підготовці ракетних атак на обласний центр.

Для цього збирав і передавав державі-агресору інформацію про об’єкти військової й цивільної інфраструктури, їх адреси, режим роботи та охорони.

З травня по червень 2023 року засуджений спостерігав за територією одного з підприємств оборонного комплексу, вивчав місця розташування контрольно-пропускних пунктів, фіксував факти в’їзду та виїзду військової техніки.

Також за допомогою спеціального програмного забезпечення він сканував мережі Wi-Fi та вежі мобільного зв’язку біля стратегічних військових об’єктів у Вінниці.

Здобуті дані з фотодоказами та електронними картами засуджений надсилав своєму куратору з ФСБ РФ. Той підтверджував їх отримання і використання у проведенні підривної діяльності проти України.

Як повідомили у Службі безпеки України, розвідінформація потрібна була агресору для прицільних ударів по обласному центру із використанням ракетного озброєння та дронів-камікадзе.

Читайте також: На Харківщині затримали агента ФСБ, який розвідував оборонні рубежі на кордоні з Росією

Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження і затримали зловмисника під час виконання ним ворожого завдання. Тим самим було зірвано плани загарбників щодо проведення серії повітряних атак по місту.

Як встановило слідство, зрадником є 30-річний місцевий житель, який активно підтримував збройну агресію РФ проти України в російських соцмережах.

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив 12 років позбавлення волі інформатору російських спецслужб, який передавав дані про місця базування Сил оборони України в районі міста Слов’янськ Донецької області.

Фото: www.gp.gov.ua