У Запоріжжі в школі-інтернаті для дітей з вадами зору відкрили сучасне укриття

Фото

У Запоріжжі в спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Орієнтир», де навчаються діти з вадами зору, за підтримки ПРООН відкрили сучасне укриття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Було декілька варіантів, де можна зробити укриття в Запоріжжі. Але ми розуміємо, що завжди треба починати з найвразливішої частини нашого суспільства - дітей. А в цьому випадку це діти з особливими потребами. Все вийшло краще, ніж ми очікували. Важливо, що це об'єкт подвійного призначення вже зараз, адже це приміщення можна використовувати як додаткові класні приміщення», - сказав під час відкриття керівник проєкту Ігор Кістеньов-Кавказький.

Це єдине укриття в Запоріжжі, яке було зроблено за підтримки ПРООН і це подарунок від Програми розвитку ООН в Україні, який фінансувався Євросоюзом. Загальна вартість проєкту понад 120 тисяч доларів.

Читайте також: У ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення на 700 осіб

«Це один мікропроєкт. ОВА звернулась до нас з листом, в якому просила допомогти облаштувати укриття. Ми його погодили. Три місяці тут тривали роботи. Укриття повністю відповідає чинним будівельним нормам», - наголосив спеціаліст з питань закупівель і фінансів ПРООН Тамара Бойко.

Укриття розраховано на 180 людей. Крім цього, в навчальному закладі є ще два укриття, які сертифіковані та мають дозволи від ДСНС.

Загалом в «Орієнтирі» наразі навчається 230 дітей, з яких 83 знаходиться за межами міста. На змішане навчання дали дозвіл батьки понад 100 вихованців.

«Діти будуть приходити від 2 до 4 днів на тиждень і навчатися в школі. Зараз класи облаштовуються в укритті і вони там будуть знаходиться. У нас до 12 дітей в класі, є класи, де до 6 учнів. Ми все розрахували. Ми так працювали з січня по травень. До нас повернулись працівники, які виїхали», - розповіла директорка Запорізької спеціальної школи «Орієнтир» Ганна Тихомирова.

У Запоріжжі в школі-інтернаті для дітей з вадами зору відкрили сучасне укриття / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

В укритті встановлена енергоефективна система вентиляції європейського зразка, яка дасть змогу знаходитися в приміщенні великій кількості людей. Це укриття обладнано інвектором з двома акумуляторами, загальна потужність 9,6 кіловат.Якщо буде вимкнено світло, то укриття буде працювати, адже ввімкнеться резервне живлення, яке працюватиме 48 годин.

Читайте також: Майже 60% учнів вважають, що через війну їхні результати навчання погіршилися

За словами спеціаліста з питань закупівель і фінансів ПРООН Тамари Бойко, в укритті також є тактильна навігація для маломобільних людей, для людей з інвалідністю. На кожних дверях є таблички з написами шрифтом Брайля. Також тут прокладені нові мережі, облаштовано медичний кабінет.

Школа використовуватиме укриття і як свої додаткові класи (ресурсна кімната, кімната для відпочинку та розвантаження, мультимедійна кімната).

Читайте також: На Запоріжжі готують укриття для об'єктів критичної інфраструктури

У ЗОВА зазначили, що в місті Запоріжжі і в області наразі ще не всюди облаштовані укриття чи бомбосховища, та запевнили, що проєкти є і робота триває.

Як повідомлялося, в Запоріжжі навчання проходить у форматі онлайн. Нещодавно було дозволено за згодою батьків та вчителів проводити заняття під час сигналу повітряної тривоги.