Нацкомісія вилучила Запоріжжя зі списку міст на перейменування

Національна комісія зі стандартів державної мови скоротила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, аби привести їхні назви у відповідність до мовних стандартів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, з переліку, оприлюдненого 30 червня, вилучили Запоріжжя, яке раніше пропонували перейменувати на Запорожжя.

У новому переліку – десять міст, решта – села і селища. Уточнюється, що у початковій версії рекомендацій комісії було понад 1400 населених пунктів,  а у зміненій – понад 350.

Серед міст, назви яких пропонується змінити: Бровари (на Броварі) на Київщині, Сорокине (на Сороче чи Сорочине), Сєвєродонецьк (Сіверськодонецьк, Сіверськодонець, Сіверськодонецьке), Хрустальний, Боково-Хрустальне і Первомайськ на Луганщині, Южноукраїнськ і Первомайськ у Миколаївській області, Южне на Одещині, Первомайський на Харківщині (цим сімом містам комісія радить «запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку»).

Читайте також: Нацкомісія пропонує змінити назви 225 населених пунктів у Криму

Як повідомляв Укрінформ, Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила рекомендації щодо зміни понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України, назви яких «не відповідають стандартам державної мови». До переліку потрапило й місто Запоріжжя.

Міністерство освіти та науки запропонувало скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови про перейменування низки населених пунктів.

Фото: Голос України