У Львові біля лікарні встановили скульптуру хлопчика, батькові якого пересадили легені

Фото, відео

На подвір'ї лікарні Святого Пантелеймона у Львові встановили скульптуру хлопчика, який дивиться на операційний блок і вірить в диво. Це монумент 12-річного Тимофія Чернишова, батькові якого кілька місяців тому тут виконали трансплантацію легень.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Львові біля лікарні встановили скульптуру хлопчика, батькові якого пересадили легені/Фото: Людмила Гринюк

«Наша команда працювала понад два місяці, аби виготовити цю скульптурну композицію. Ми багато спілкуватись з Тимофієм, аби передати ті емоції, які він пережив. Для нас це дуже особливий проєкт: дитина дивиться на операційний блок і кожен, хто проходить повз - надихається його вірою і надією», - розповів доцент кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Олександр Гончарук.

Скульптуру вилили із з бронзи, її вага – 150 кг.

Натхненник композиції – Тимофій Чернишов разом із батьком Олександром, якому в січні львівські трансплантологи пересадили легені, також приїхали на відкриття монумента.

Поки тато був на операційному столі, дитина, яку батько виховує сам, з надією і вірою стояла під дверима операційного блоку. Відеосюжет про хлопчика показали по телебаченню. І один чоловік захотів зробити скульптуру.

Читайте також: У Вінниці вперше провели трансплантацію серця

«Це дуже складна операція – пересадка легень. Ми раді, що все пройшло добре. Зараз і пацієнт, і його син стоять тут з нами. Меценат, завдяки якому ця скульптура встановлена, є нашим добрим другом. Але він бажає залишатись неназваним. Дякуємо йому дуже за цей подарунок. І хочу побажати, щоб кожна дитина дочекалася свого тата», - зазначив генеральний директор Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

Як повідомляв Укрінформ, у Першому медичному об’єднанні Львова провели другу в історії України трансплантацію легень від посмертного донора. Донорський орган отримав батько-одинак, легені якого постраждали під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Операцію українські лікарі вперше зробили без допомоги іноземних колег.