У Львові власниця приміщень церкви УПЦ МП розірвала договір оренди

У Львові власниця приміщення на вулиці Антоновича, 100, де розміщувалася церква Святої Трійці УПЦ МП, розірвала з храмом угоду про користування.

Про це у Фейсбуці повідомив в.о. директора департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євген Бойко, передає Укрінформ.

«Окрім храму на Бобанича (колишня Короленка), московський патріархат втратив сьогодні у Львові ще один храм – церкву Святої Трійці на вулиці Антоновича. Приміщення, які використовувала релігійна громада, перебувають у приватній власності, тож власниця прийняла свідоме рішення розірвати угоду про користування», - написав Бойко.

Читайте також: Підперли двері ломом: на Буковині священники УПЦ МП не пускали до храму труну із загиблим солдатом

Як відомо, Свято-Троїцька церква — православний храм у Львові на вулиці Антоновича, 100. Належить до УПЦ МП. Літургія в храмі ведеться церковнослов'янською мовою. У 1994 році священник Львівської єпархії Володимир Шарабура отримав благословення російського архімандрита Іоанна (Крестьянкіна) на будівництво нового Свято-Троїцького храму у 2002 році на колишній території заводу «Кінескоп», який в радянський період виробляв телевізійні трубки, кінескопи і оборонну продукцію.

Свято-Троїцька парафія УПЦ МП орендувала перший поверх будівлі під Церкву Святої Трійці з 2002 року. Новий храм облаштовувався під опікою осельника Свято-Успенської Почаївської лаври (УПЦ МП) архімандрита Димитрія (Шевкеника). Перше богослужіння було проведене 11 квітня 2004 року, а з 2007 року богослужіння стали щоденними. При храмі була відкрита недільна школа, облаштовані бібліотека і церковний крам. У 2009 році був зібраний новий іконостас, завершено облаштування проскурки. Для тимчасової дзвіниці храму в Ярославлі (росія) були відлиті десять дзвонів.

Читайте також: У Львові розгорілися сварки під храмом УПЦ МП, що перейшов до ПЦУ

Як повідомляють регіональні ЗМІ, власниця будівлі, львівська підприємиця Інга Дунаєва 7-поверхову будівлю цеху колишнього заводу «Кінескоп» придбала на аукціоні у Фонду держмайна у 2002 році. Тоді нові власники демонтували майже всі поверхи, залишивши перший і здавши його в оренду під храм, який функціонував там досі й був одним із трьох храмів УПЦ МП у Львові.

«Зараз така ситуація в суспільстві, така ворожнеча з тим, що відбувається, тому я вважаю за краще розірвати договір оренди. Наразі приміщення опечатане», – зазначила Дунаєва.

Як повідомляв Укрінформ, львівський Свято-Георгіївський кафедральний собор перейшов із московського патріархату до Православної церкви України. 5 квітня у соборі відбувся молебень українською мовою за воїнів ЗСУ. А також громада разом із священнослужителями виконала Гімн України.