Верховний Суд підтримав повернення палацу Терещенків на Житомирщині у власність держави

Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ (МП).

Про це у Телеграмі повідомила обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«Верховним Судом 30 листопада задоволено касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури про скасування рішень суду першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено прокуратурі у задоволенні позовних вимог щодо повернення до державної власності колишнього маєтку Терещенка, що у с. Червоне Житомирського (раніше Андрушівський) району», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду та прийняття законного рішення на захист державних інтересів.

Читайте також: Мін’юст затвердив перелік майна КПУ, що передається у власність держави

Раніше Бердичівська окружна прокуратура встановила факт протиправного вибуття майна державної форми власності – садиби Терещенка. Зокрема, будівлю палацу та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безкоштовно передало у користування, а згодом у приватну власність. Право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. м кв. без погодження державного органу та органу культурної спадщини згодом набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ (МП).

У серпні минулого року Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура оскаржила.

Палац Терещенків побудований у 1861 році Адольфом Грохольським, що після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Читайте також: Державі повернули землю столичного університету вартістю понад ₴34 мільйони

Об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині плацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ (МП). Охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.