На Харківщині настоятеля храму викрили у співпраці з ворогом

У Харківській області Служба безпеки України викрила на співпраці з російськими загарбниками настоятеля одного з храмів УПЦ московського патріархату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Служба безпеки викрила ще одного поплічника кремля під час стабілізаційних заходів у звільнених районах на сході нашої держави. Ним виявися настоятель одного із храмів УПЦ московського патріархату у Харківській області», — ідеться в повідомленні.

За даними слідства, під час тимчасового захоплення Куп’янського району фігурант закликав місцеву релігійну громаду підтримати загарбників. У своїх «проповідях» зловмисник виправдовував злочини агресора у війні проти України.

Встановлено, що настоятель усіляко сприяв поширенню загарбницького режиму в захопленій частині регіону, особисто контактуючи для цього з місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим, з яким погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення громадян до лав ворога та дискредитації Сил оборони України.

Для проведення підривної діяльності представник УПЦ МП залучив прихожанку з одного з місцевих селищ. Жінка допомагала йому розповсюджувати прокремлівську пропаганду на території громади.

Читайте також: Назвав Україну «малороссией»: на Вінниччині оголосили підозру очільнику єпархії упц мп

Як додали в Офісі генерального прокурора, разом зловмисники надіслали «благодарение» для так званого голови «военно-гражданской администрации Харьковской области». У листі підозрювані дякували російським військовим за «добробут і допомогу».

Згідно з інформацією СБУ, під час визволення району клірик зі своєю спільницею втекли до російськї федерації, де намагаються переховуватися від правосуддя.

Обом фігурантам повідомлено про підозри за ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України) Кримінального кодексу України. Зловмисники оголошені в розшук.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець жовтня серед священнослужителів УПЦ (МП) Служба безпеки України виявила понад 30 агентів та коригувальників ворожого вогню.