Загарбники викрали заступника гендиректора Запорізької АЕС

росіяни викрали заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Ймовірно, до нього застосовують тортури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"Вчора, 10 жовтня, російські терористи викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС із персоналу Валерія Мартинюка і тримають його у невідомому місці, ймовірно застосовуючи притаманні їм методи катування та залякування", - йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі вважають, що у такий спосіб росіяни намагаються отримати вкрай необхідну їм інформацію про особові справи працівників Запорізької АЕС, щоб якнайшвидше змусити український персонал працювати на росатом.

"Звертаємося до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й усієї світової спільноти із закликом задіяти всі можливі заходи для негайного звільнення Валерія Мартинюка із полону російських окупантів та повернення його до виконання посадових обов‘язків", - закликає компанія.

Наголошується, що свавілля загарбників на Запорізькій АЕС треба якомога швидше зупинити, створити зону ядерної безпеки навколо ЗАЕС і повернути її під повний контроль України.

Читайте також: Загарбники відключили всі блоки ЗАЕС та примушують робітників до співпраці з «росатомом» - розвідка

Як повідомлялося, 30 вересня росіяни затримали гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова дорогою від станції до Енергодара. Його автівку зупинили, а його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Звільнили Мурашова 3 жовтня, повернувши на підконтрольну Україні територію.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Із початку вересня на ЗАЕС на постійній основі перебувають два інспектори МАГАТЕ. Зараз електростанція не виробляє електроенергії, всі блоки переведені в режим "холодний зупин".