Зони ядерної безпеки навколо АЕС: Львівська міськрада звернулася до керівництва держави

Депутати Львівської міської ради під час сесії підтримали звернення до Офісу Президента, Прем’єр-міністра, Кабміну та голови Верховної Ради щодо необхідності створення 30-кілометрових зон ядерної безпеки навколо АЕС України.

Про це у Фесбуці повідомив голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій ЛМР Олексій Різник, передає Укрінформ.

«Ми, депутати Львівської міської ради, звертаємось до Міжнародної агенції з атомної енергії задля того, аби розпочати консультації із представниками МАГАТЕ щодо створення 30-кілометрових зон ядерної безпеки навколо чотирьох працюючих атомних електростанцій України та призупиненої ЧАЕС, де розміщене сховище відпрацьованого ядерного палива, а також звернутись до Організації Об'єднаних Націй для введення на територію усіх АЕС миротворчої місії для забезпечення ядерної безпеки», - написав Різник.

Він нагадав, що МАГАТЕ розпочала консультації щодо створення охоронної зони навколо Запорізької АЕС, тимчасово захопленої росіянами. Демілітаризація Запорізької атомної електростанції – це стратегічне завдання не тільки для України, але і для всієї Європи, оскільки своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи.

Читайте також: Галущенко обговорив із послом США ситуацію на Запорізькій АЕС

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність прибути цього тижня до України та росії з метою продовження консультації щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС. Саме він після нещодавнього візиту на ЗАЕС запропонував створити зону ядерної та фізичної безпеки з метою забезпечення фізичної цілісності станції. За його словами, ця пропозиція "отримала потужну міжнародну підтримку".

росія під час повномасштабного вторгнення в Україну захопила Запорізьку АЕС, а також Чорнобильську АЕС, територію якої пізніше покинула. Крім того, агресор продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює пуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.