СБУ викрила вісьмох посадовців з Луганщини, які перейшли на бік ворога

Фото

Правоохоронці викрили на тимчасово захопленій росіянами території Луганської області вісьмох посадовців, які перейшли на бік ворога.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

Зокрема СБУ викрила жителя тимчасово захопленого Лисичанська, який посів псевдопосаду «в.о. голови адміністрації» цього міста.

За даними слідства, зловмисник з 2014 року воював проти Збройних сил України у лавах так званої «народної міліції лнр», у зв'язку з чим став фігурантом кримінальних проваджень і був оголошений у розшук. Відтоді він переховувався від правосуддя на непідконтрольній Україні території.

У лютому він став активним учасником бойових дій у складі російських військ, допомагав ворогу захоплювати Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасну та Лисичанськ. «Посаду» сприйняв як нагороду за відданість і зараз у новому статусі імітує «налагодження мирного життя» у місті, зауважують у СБУ.

«Насправді ж, враховуючи вороже ставлення місцевих до «нової влади», його завдання полягає у запуску репресивної машини задля «стримування ситуації», - йдеться у повідомленні.

Ще одна місцева чиновниця отримала «підвищення по службі»: змінила посаду рядового адміністратора у ЦНАПі Білокуракинської селищної ради на керівну. Наразі вона очолює так званий «загальний відділ адміністрації Білокуракинського району лнр».

Четверо інших колаборантів опинились на «прокурорських посадах». Усі вони вже встигли довести лояльність загарбникам, працюючи в галузі «правосуддя» терористичних організацій «л/днр».

Зокрема, незаконно створену «Попаснянську районну прокуратуру лнр» очолив житель Донецької області, який доти обіймав посаду «заступника прокурора Алчевська». За цим фактом українські правоохоронці вже оголосили його у розшук за участь у терористичній організації.

Читайте також: На Луганщині росіяни будують укріплення, а колаборанти «сидять на валізах» – Гайдай

Керувати організованою росіянами «прокуратурою Новопсковського району» приїхав 30-річний луганчанин, колишній «слідчий генпрокуратури лнр».

Виконувачем обов’язків прокурора Старобільського району лнр став 37-річний житель Луганська, який теж устиг попрацювати «начальником відділу» у так званій «генпрокуратурі лнр».

Ще один колаборант з 2017 року обіймав псевдопосаду «старшого помічника прокурора Краснодонської міськрайпрокуратури». Зараз зловмисник працює на загарбників у статусі помічника прокурора у так званій «прокуратурі Станично-Луганського району лнр».

У СБУ підкреслюють, що усі вони працюють у незаконних «правоохоронних органах» адміністрації рф, впроваджуючи на тимчасово захоплених територіях Луганщини політику російських загарбників та здійснюючи кримінальне переслідування українських патріотів.

Читайте також: На Харківщині затримали колаборанта, який допомагав росіянам грабувати односельців

Крім того, СБУ викрила 45-річного жителя Станиці Луганської, який працював «начальником оперативного відділу Станично-Луганського райвідділу мвс лнр», і 42-річного уродженця Рубіжного, який обіймає посаду «начальника відділу карного розшуку Троїцького райвідділу мвс лнр».

Перед початком широкомасштабного вторгнення рф обидва звільнилися з органів внутрішніх справ України, але з приходом загарбників вирішили «повернутися в професію». У новому статусі вони допомагають ворогу проводити репресії проти місцевого проукраїнського населення.

За матеріалами слідства усім фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора, справи щодо двох луганських колаборантів уже скеровані до суду.

Читайте також: На Луганщині колишнім «регіоналам» оголосили підозри у співпраці з ворогом

Зокрема щодо чоловіка, який у березні поточного року добровільно обійняв псевдопосаду начальника так званого «відділу забезпечення життєдіяльності смт Новоайдар, с. Айдар-Миколаївка, с. Безгинове, с. Михайлівка адміністрації Новоайдарського району лнр».

Друга обвинувачена з березня 2022 року обіймає посаду так званого «заступника голови адміністрації Міловського району лнр».

Як повідомляв Укрінформ, у Миколаєві повідомили про підозру 72-річному місцевому жителю за фактом державної зради.