У школах Черкащини більше не вивчатимуть російську мову

У новому навчальному році в школах Черкаської області не вивчатимуть російську мову ані як основний предмет, ані факультативно.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник управління освіти й науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський.

"З наступного 2022-2023 навчального року, за оперативною інформацією місцевих органів управління освітою, вивчення російської мови у закладах загальної середньої освіти Черкаської області як предмета, як другої іноземної чи факультативно не планується. Освітній процес у всіх заклади освіти Черкаської області здійснюватиметься винятково державною мовою", - сказав Данилевський.

У 2021-2022 навчальному році російську мову як другу іноземну мову вивчали 2 відсотки учнів області. У другому півріччі навчального року, після вторгнення в Україну рф, припинили вивчення російської мови у 3 закладах загальної середньої освіти.

Загалом у Черкаській області у 2021-2022 навчальному році функціонувало два заклади загальної середньої освіти, в яких навчання проводилося двома мовами. Це - Уманська загальноосвітня школа №7-колегіум та Черкаська загальноосвітня школа № 11.

Як другу іноземну російську мову вивчали 2496 (2%) учнів у 160 (2,5%) класах 38 (7,7%) закладів загальної середньої освіти. Взагалі як предмет, у тому числі "друга іноземна", вивчали 4413 (4%) учнів у 249 (3,9%) класах 59 (12%) закладів загальної середньої освіти.

Читайте також: Через війну у вишах Фінляндії дедалі менше охочих вивчати російську мову

Як повідомлялося, МОН пропонує залишити у програмі зарубіжної літератури лише тих письменників, творчість яких або вони самі тісно пов’язані з Україною.