Херсонцям в окупації розповіли, як ховати переписку на телефонах у Viber та Telegram

Тренер з нових медіа, експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій херсонець Юрій Антощук розповів, як в умовах тимчасової окупації ховати чати і канали підписки на телефонах.

Про це Антощук написав на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У той час, як у Херсоні посилюється терор звичайних мешканців (про волонтерів я взагалі мовчу), і окупанти придовбуються до всього на вулиці, перевіряючи телефони на вміст «неприйнятного» для них контенту, виникають питання, як ховати переписку у Viber та Telegram», - написав експерт.

За його словами, звісно, на вулицю краще виходити з іншим телефоном, де немає чутливої інформації та контенту (а для окупантів – «чутливим» залишається як підписка на українські канали, так і фотографії з прапором України тощо). Але якщо немає іншого телефону, то можна ховати чати та канали підписки.

У Viber можна увімкнути доступ до чатів по пін-коду: такі чати не будуть доступні в загальному переліку чатів, а відображатимуться лише, якщо ви введете у полі пошуку комбінацію з чотирьох цифр, і тільки тоді будуть показані сховані вами переписки.

Читайте також: Телеграм-бот «Спротив» за тиждень зібрав важливу інформацію про війська рф у Маріуполі

Для цього треба натиснути та утримувати обраний чат, і у меню обрати «сховати чат». Попередньо у налаштуваннях треба увімкнyти функцію ховання по пін-коду.

У стандартному клієнті Telegram така функція відсутня. «Але ви можете встановити сторонній клієнт - Graph Messenger (він використовує API телеграму). Увійдіть у ваш Telegram-акаунт, і тут вже можна налаштувати схованку: як чатів, каналів, так і ваших додаткових Telegram-акаунтів (якщо їх у вас декілька)», - написав Антощук.

До того ж, Graph Messenger дає змогу додавати понад 50 Telegram-акаунтів - у звичайному клієнті Telegram можна додати лише три активні акаунти одночасно (у платній версії - 4). А ще тут є вбудований Proxi, який дозволить обійти блокування і без VPN, зазначив він.

«Таким чином, всі «чутливі» канали та переписки ви можете сховати, а всі інші залишити відкритими, щоб ваш Telegram не був занадто пустим», - радить експерт.

Читайте також: До Кіберполіції надіслали понад 35 тисяч скарг на підозрілі боти у соцмережах

Він підкреслив, що у будь-якому випадку цифрова безпека - не вирішить фізичної безпеки, але дозволить уникнути неприємних ситуацій, якщо загарбники зупинять на вулиці для перевірки телефону.

Як повідомляв Укрінформ, експерт, херсонець Юрій Антощук розповів, чого не слід робити в окупації активним громадянам.

Читайте також: Чатботом «єВорог» скористались вже понад 323 тисячі українців — Федоров

На Херсонщині російські загарбники погрожують жителям «примусовим видворенням».

30 травня загарбники відключили на Херсонщині інтернет та мобільний зв'язок від українських операторів; блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають жителів області.