Читав під примусом із папірця: росіяни змусили працівника ЗАЕС записати неправдиве звернення

Усе сказане у відеозверненні працівника пресслужби Запорізької АЕС Андрія Туза не відповідає дійсності, бо записане під примусом, як і інтерв'ю, яке він ніби добровільно дав російським ЗМІ.

Про це повідомив у Телеграм-каналі НАЕК "Енергоатом", передає Укрінформ.

"23 червня 2022 року, у російських засобах масової інформації, Telegram-каналах і численних окупаційних пабліках масовано розповсюдили відеозвернення та інтерв’ю заступника начальника управління по роботі з громадськістю та ЗМІ Андрія Туза про нібито підтримку ним російських окупантів, а також про «замовлення від ВВС та київської влади» на «неправдиві» сюжети про сам факт і перебіг захоплення росією Енергодару та ЗАЕС", - йдеться в повідомленні.

У Енергоатомі зазначили, що практично вся озвучена Андрієм Тузом інформація, не враховуючи особистих даних, є неправдивою, і абсолютно очевидно, що озвучена під примусом з боку російських загарбників.

Читайте також: Енергоатом за час війни зазнав збитків більш як на 40 мільярдів

Зрозуміло, що текст відеозвернення заздалегідь підготовлений росіянами: у відео Андрій Туз, йдучи «прекрасним містом Сочі», читає з якогось папірця, який просто не потрапляє в кадр.

Сам факт його «відпустки» у Сочі також переконливо свідчить про насильницький характер його перебування там, адже жодному працівнику вже четвертий місяць поспіль захопленої російськими військами Запорізької атомної електростанції навіть на думку не спало б «поїхати відпочивати» до будь-якого міста рф.

Саму інформацію, яку «озвучив» та «розповів» Андрій Туз, легко спростувати, адже є документальні відеозаписи та численні фото, зроблені самими енергодарцями під час добровільних патріотичних акцій, спрямованих на те, щоби не пустити ворога ні у своє місто, ні на Запорізьку АЕС, наголосили в НАЕК.

Читайте також: Росіяни викрали 11 працівників Запорізької АЕС

Слова про «замовлення ВВС та київської влади» на створення неправдивих сюжетів, нібито «знятих поза межами міста і далеко від атомної станції», спростовуються саме таким відео. А кількість людей, які виходили на акції, не залишає жодних сумнівів у їхній непримусовості та щирості. Як підтверджують факт обстрілів станції її зруйновані та пошкоджені будівлі, а головне, - загибель трьох нацгвардійців, яких ховали всім містом.

"Енергоатом" вкотре звертає увагу світової громадськості та міжнародних інституцій, зокрема й "атомних", на те, що в місті-супутнику найбільшої атомної електростанції Європи та на ній самій відбуваються дедалі жорсткіші залякування та викрадення людей із подальшими катуванням і тортурами, щоб вибити такі «зізнання» й «інтерв’ю».

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов зауважив у Телеграмі, що таких «покаянь», зроблених під дулами автоматів і в катівнях, окупанти вже випустили в ефір немало, щоб дезорієнтувати українців. Під їх безжальні жорна потрапили начальник пожежно-рятівного загону Віталій Троян, депутат міської ради Андрій Джунь та інші енергодарці, які теж «зізнавалися». Але будь-яка мисляча людина бачить ціну цим «зізнанням», розуміючи, яким чином вони були отримані.

Читайте також: Працівника Південноукраїнської АЕС підозрюють у підтримці збройної агресії рф проти України

Мер закликав усіх не поспішати вішати ярлики на людей, адже саме на це розраховує ворог.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома.

російські загарбники завдали Запорізькій атомній станції шкоди майже на 40 млрд грн.