U-LEAD допомагає громадам трансформувати політику поводження зі сміттям

Експерти Програми “U-LEAD з Європою” допомагають громадам трансформувати політику поводження з твердими побутовими відходами.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Команда Регіонального офісу Програми у Житомирській області зібрала фахівців громад на інформаційну сесію, аби обговорити варіанти здешевлення роботи підприємств зі збору та вивезення сміття.

“Війна вплинула в декількох аспектах на політику поводження з твердими побутовими відходами. Змінились законодавчі механізми, зменшилась платоспроможність людей, зросла кількість переселенців, а відповідно, і сміття. Ці труднощі призводять до зростання сміттєзвалищ”, - наголосив експерт з питань управління відходами Дмитро Лазненко.

Читайте також: U-LEAD дає рекомендації громадам щодо утилізації будівельних відходів унаслідок руйнувань

Він пропонує декілька кроків, які дозволять прибрати сміття та здешевити роботу підприємств у громадах, які відчули негативні наслідки повномасштабного російського вторгнення. Передусім ідеться про оптимізацію маршрутів сміттєвозів та перехід до збирання сміття у визначених місцях, а не біля кожного подвір’я. Крім того, можна збільшити завантаженість сміттєвозів, надаючи послуги й сусіднім громадам.

“Ми маємо максимально завантажити роботою техніку та колектив підприємств, оптимізувати всі процеси роботи. В іншому випадку нас чекатиме процес утворення стихійних звалищ та формування неспроможних комунальних підприємств”, - наголосив Лазненко.

Читайте також: Громади Чернівецької та Вінницької областей отримали допомогу від U-LEAD

Крім того, за його словами, для налагодження ефективної політики поводження із ТПВ громадам варто оптимізувати виробничі процеси та формувати сталу систему управлінням відходами.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.