Підтримка впровадження на Херсонщині стандартів освіти країни-агресора є колабораціонізмом

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій наголошує, що впровадження стандартів освіти держави-агресора відповідно до Кримінального кодексу України є колабораційною діяльністю.

Про це йдеться у заяві відомства щодо примусового переходу закладів освіти Херсона на стандарти освіти держави-агресора, передає Укрінформ.

"Мінреінтеграції наголошує, що впровадження стандартів освіти держави-агресора відповідно до частини третьої статті 111-1 Кримінального кодексу України є колабораційною діяльністю. Попереджаємо окупаційну владу Херсона та особисто псевдоголову Херсонської обласної адміністрації: у разі здійснення таких дій ви будете притягнені до кримінальної відповідальності», - зазначити у відомстві.

Читайте також: МЗС закликає світ зупинити російську паспортизацію, що розповзається Україною

Як поінформували у Мінреінтеграції, надходять сигнали про те, що призначений загарбниками голова» Херсонської обласної адміністрації Володимир Сальдо має намір зібрати директорів шкіл і садочків Херсона з метою примусового переходу закладів освіти на російську програму.

У цьому зв'язку міністерство нагадує: у разі неможливості працювати за українськими стандартами керівникам закладів освіти слід призупинити освітній процес, при цьому за працівниками зберігається середня зарплата.

Водночас, наголосили у Мінреінтеграції, якщо людину змушуватимуть продовжувати працювати «під дулом автомата», вона не нестиме кримінальної відповідальності. Але факти примусу необхідно обов’язково фіксувати і по змозі повідомляти в СБУ та/або прокуратуру.

Як повідомляє херсонське видання «Мост», директорам херсонських шкіл рознесли запрошення від окупаційної «військово-цивільної адміністрації Херсонської області» на зустріч, що мала відбутися 26 травня о 10 годині, для обговорення «питань організації і планування нового навчального року 2022/23».

Поки що невідомо, скільки директорів шкіл взяли участь у "зустрічі". Видання припускає, що на ній говорили про перехід херсонських шкіл на російські навчальні програми.

Читайте також: pосія будує вже третю лінію оборони на захопленому півдні Українирозвідка

У соцмережах херсонці зазначають, що запрошення директорам шкіл у супроводі озброєних охоронців розносила Тетяна Кузьміч - колишня викладачка Херсонської академії безперервної освіти, яка була викрита у співпраці з російськими спецслужбами й у 2021 році отримала підозру у державній зраді. Кузьміч була звільнена з-під варти під заставу у 500 тисяч гривень.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.