МКІП закликає іноземні медіа утриматися від участі в «престурах» пропагандистів рф

Проведення будь-яких престурів загарбниками для іноземних медіа на тимчасово окупованих територіях є спробою російських пропагандистів створити маніпулятивну картинку подій в Україні для внутрішньої та зовнішніх аудиторій.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

"Міністерство культури та інформаційної політики категорично засуджує наміри окупантів спотворити реальну ситуацію для представників іноземних медіа, а також саму можливість участі журналістів у цьому театрі російської пропаганди... МКІП рішуче закликає усі іноземні медіа утриматися від участі в будь-яких пропагандистських заходах росії, особливо на тимчасово окупованих територіях", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Загарбники намагаються провести престур у Маріуполі, щоб дискредитувати Україну - Ткаченко

У МКІП переконані: подібними "турами" окупанти мають намір звинуватити Україну у своїх злочинах: в руйнуванні міста та масових вбивствах мирних жителів.

"Аби викласти все в реалістичну картинку, росіяни завезли до Маріуполя уламки українських боєприпасів, зібраних з окупованих районів Донецької області. Крім того, задіяли людей, які гратимуть роль «місцевих очевидців» Донецька та Горлівки", - повідомили у міністерстві.

Там також нагадали, що перетин державного кордону чи лінії розмежування, перебування та будь-яка діяльність медіа, зокрема іноземних, на окупованих територіях регулюється законодавством України та міжнародним правом. Тому участь іноземних журналістів у будь-яких престурах на території України має відбуватися лише згідно з чинним законодавством нашої країни.

Читайте також: Пушилін влаштував у знищеному Маріуполі престур для російських ЗМІ

Як повідомлялося, за даними воєнної розвідки України, департамент інформації та масових комунікацій міністерства оборони країни-окупанта терміново готує престур іноземних журналістів на тимчасово окуповані території України. Так, із 18 до 21 травня загарбники планують показати представникам ЗМІ зруйновані райони Маріуполя.