Вода розмиває могили у дворах Маріуполя, хвороби можуть забрати тисячі життів – мер

У заблокованому Маріуполі вода розмиває могили у дворах житлових будинків, і це є складовою епідемічної проблеми.

Про це Маріупольський міський голова Вадим Бойченко повідомив на " rel="nofollow" target="_blank">брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Сьогодні у Маріуполі окупаційна влада ... намагається під’єднати будинки до водопостачання, не розуміючи, що це цілісна система, яка має працювати з водовідведенням. І ця вода пішла річкою по нашому місту. На жаль, вона наробила тільки лиха. Тому що в хаотичному порядку і наші мешканці, і терористична організація «ДНР» ховали вбитих наших людей, і вода розмивала ці могили. І на жаль, це теж є складовою цієї епідемічної проблеми», - сказав Бойченко.

Читайте також: Сім’ї захисників Маріуполя просять Туреччину сприяти збереженню життів їхніх рідних

Він додав, що це також є складовою екологічної проблеми, «бо вся ця брудна вода і каналізаційні стоки рухаються в бік річок та моря, і тому влітку буде велика проблема».

Бойченко ще раз наголосив на гуманітарній проблемі у Маріуполі. Зокрема, у місті недостатньо їжі, немає питної води, енергопостачання, умов для лікування людей, ліків. А до цього додається інша дуже важлива складова, яка вже має ознаки великої проблеми - епідемічна та інфекційна.

«Ми вже стоїмо на порозі літа, яке потребує більше води. А до цього ще додається водовідведення, те, що не працює каналізація. І ми маємо розуміти, що у Маріуполі залишається більш як 100 тисяч населення, і це є проблемою… Вже і ООН зробила такі висновки, що тут можуть бути і спалахи холери, і дизентерії, й інших інфекційних захворювань, і це, на жаль, може забрати тисячі життів», - сказав Бойченко.

Тому, за його словами, потрібна повномасштабна евакуація з міста.

Читайте також: Світ має дізнатися правду: у Києві презентували фільм «Маріуполь. Хроніки пекла»

«Ми наголошуємо і просимо створити умови для евакуації», - заявив міський голова.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».