У Рівному створили копію ножа княжого воїна XIII століття

Фото

Копію ножа часів Давньої Русі, знайденого археологами на Волині, відтворили рівненські умільці-реставратори.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив дослідник, ініціатор створення парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

«Фактично, це вже друга версія ножа, знайденого на Дорогобузькому городищі у 80-х роках минулого століття в культурному шарі часів погрому міста монголо-татарами в середині XIII ст. Обойма має три медальйони, на оригіналі один медальйон не зберігся, припускаємо, що це був ще один птах. Відтворили ніж із руків'ям з рогу лося, обойма – зі срібла. Ручка ножа унікальна, на Волині не знаходили подібних виробів. Очевидно, цей ніж входив до спорядження княжого воїна-дружинника. Точну копію нам вдалося створити для огляду туристами, цікавою вона буде і для реконструкторів, музейних виставок», - розповів Ойцюсь.

За його словам, у парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» у Рівному діє майстерня, де за віднайденими археологічними артефактами фахівці виготовляють ідентичні, високомайстерні копії.

Зокрема, відтворено романський меч XIII століття, знайдений під час розкопок у Дорогобузькому городищі. У колекції є і репліка фібули-застібки часів Давньої Русі, перстень того періоду. Оригінали цих речей також знайшли на території згаданого городища.

Окрім цього, у парку історичної реконструкції за архівними матеріалами виготовляють давні побутові, ужиткові речі. Серед них - варязькі стіл і скриня.

Читайте також: У Луцьку археологи знайшли фрагменти посуду скіфських часів

Як повідомляло агентство, у Рівному майже два роки тому ентузіасти просто неба заклали парк історичної реконструкції. Тут частково відтворено давньоруське городище, яке в XI-XII століттях існувало на лівому березі озера Басів Кут. Також майстри виготовили два прадавніх човни, один з яких - дев'ятиметровий «Драккар Гунгнір».

Зараз на березі зводять дерев'яні будиночки, облаштовуватимуть корабельню, алею майстрів, стрільбище, сцену, огорожу у вигляді частоколу та вхідну браму. Це місце вже стало туристичною локацією, де відбувається показ різноманітних сцен реконструкції історичних подій, фестивалі за участю копій прадавніх човнів.