На Вінниччині - ажіотажний попит на дрова

На Вінниччині попри зростання цін на 20-30% виник ажіотажний попит на дрова.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив заступник начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) Андрій Колчанов.

«Якщо порівнювати з відповідним періодом минулого року, дійсно є ажіотаж. Хоча енергоринок області (а це населення, і фонди ОДА, заклади освіти і охорони здоров'я, інші установи соціальної сфери, різні організації) – це наш пріоритет. І держлісгоспи у межах 70% заготовленої дров'яної маси відправляють саме на його потреби, щоб забезпечити місцевих споживачів. Якщо на енергоринок нашої області у 2020 році ми поставили 127, 5 тис. кубометрів дров, то у цьому році – вже 141 тис. Зокрема, населенню торік поставили 63,5 тис. кубометрів дров, а в цьому році – вже 83 тис. кубометрів», - повідомив Колчанов.

Читайте також: Опалення у будинках: столична влада каже, що «моніторитиме погоду»

Він зазначив, що торік навіть були проблеми з реалізацією дров. Нині ж ситуацію з ажіотажним попитом на дрова у першу чергу підігрівають невизначеність із газом та іншими видами палива. Відтак люди, які зазвичай купували на зиму одну машину дров, тепер намагаються запастися паливом за нинішніми цінами і замовляють удвічі-втричі більше. Окрім того, на Вінниччині попит на дрова традиційно високий, оскільки значна частина території області не газифікована.

Вливає й фактор сезонності, позаяк споживачі звикли купувати дрова із настанням перших заморозків, хоча улітку це зробити простіше, бо на складах у цей час завжди наявні залишки дров.

«Також треба зважати на те, що з кожним роком усе більше людей переходять саме на опалення дровами. Вони встановлюють у своїх домівках піролізні котли. Те саме роблять і бюджетні установи. Тому цілком зрозуміло, що потреба у дровах зростає, а обсяги заготівлі ті ж, або навіть дещо менші», - пояснив посадовець.

Читайте також: В ОП закликають не розганяти паніку - газу у сховищах цілком достатньо

За його словами, наразі на Вінниччині ціни на дрова коливаються у середньому від 650 за кубічний метр м'яколистяних (липа, вільха) і хвойних порід до 950 грн за кубічний метр твердолистяних(граб, дуб, клен і ясен), з кращою тепловіддачею. Йдеться про дров'яну деревину непромислового призначення – поліна, завдовжки 1-1,9 м. Колчанов додав, що проти торішнього ціни на дрова в середньому зросли на 20-30%, «тому що і складові виробництва здорожчали».

Окрім того, «підігрівають» ціни й аукціони, на які виставляють дров'яну деревину для компаній, що використовують їх як сировину для виробництва.

«Вся деревина, яка йде на реалізацію, виставляється на аукціонні торги. У тому числі й дров'яна. Є ряд компаній, які потребують такої деревини для свого виробництва. Ми мусимо забезпечувати. Наприклад, для виготовлення МДФ-плит. Інші компанії закупляють деревину, колють її і потім реалізують уже нарубані дрова. А ще ж є компанії, які виготовляють деревне вугілля, продукт популярний, причому, не лише на внутрішньому ринку. Ці компанії виходять на аукціони і між собою конкурують за сировину. Тому ціна на дров'яну деревину змінюється практично щотижня», - пояснив заступник начальника ВОУЛМГ.

Читайте також: У Чернігові бракує газу «бюджетникам» - оголосили надзвичайний стан

Він наголосив, що крім місцевих виробників на вінницьку дров'яну деревину наразі претендують потужні компанії з інших регіонів.

Унаслідок дії усіх цих чинників та через ажіотажний попит, у держлісгоспах ВОУЛМГ утворилися черги на придбання дров. Наприклад, населенню доводиться чекати півтора-два тижні, щоб отримати своє замовлення. Швидше можна отримати замовлені дрова, якщо є можливість доправити їх самостійно, констатував Колчанов.

До складу Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства входять 12 держлісгоспів.