У Дніпрі ліквідували російську ботоферму, яка агітувала проти вакцинації

Фото

У Дніпрі кіберфахівці Служби безпеки України ліквідували ботоферму, яка працювала на замовлення кураторів з Російської Федерації для зриву національної програми вакцинації в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«За задумом кураторів, масове поширення фейкової інформації серед українських інтернет-користувачів було спрямоване на дискредитацію української влади та зрив національної програми вакцинації», - ідеться в повідомленні.

За матеріалами слідства, координатором й адміністратором виявленої ботоферми була жителька Дніпра. Російські замовники забезпечили її всім необхідним телекомунікаційним обладнанням і програмним забезпеченням, його налаштування здійснювали дистанційно.

Зазначається, що жінка розмістила програмно-апаратний комплекс у спеціально орендованій для цього квартирі. За його допомогою адмініструвала понад 5 тис. облікових записів в мережі Фейсбук, які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовували фейкові персональні дані.

Читайте також: СБУ затримала у Борисполі проросійського пропагандиста

«Від замовників вона регулярно отримувала інформаційні «вкиди», які потрібно було «розганяти» через соцмережі. Крім того, жінка мала активно створювати нові псевдопрофілі», - сказано в повідомленні.

Оплату за свої послуги адміністратор отримувала через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

У межах кримінального провадження слідчими СБУ проводиться досудове розслідування. Докази причетності окремих осіб до протиправної діяльності вилучено, зокрема комп’ютерне обладнання та сотні sim-карток мобільного оператора.

Як повідомляв Укрінформ, 16 вересня Служба безпеки України припинила діяльність ботоферми, через яку створювали акаунти для поширення замовних матеріалів із Російської Федерації.