У Херсоні відкрили перший з’їзд мостопереходу-довгобуду

Велике будівництво

У Херсоні у межах програми «Велике будівництво» урочисто відкрили перший з’їзд першої черги мостопереходу та зафіксували рекорд України, встановлений під час будівництва.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У липні прийшов наступний транш - уже з завтрашнього дня ми починаємо будівництво другого з’їзду», - зазначив голова Херсонської ОДА Сергій Козир, звертаючись до сотень містян, що родинами прийшли на церемонію відкриття.

По мостопереходу першими проїхалися вантажівки, попереду них - «швидкі», які символізували, що найважливіше – це життя та безпека людей. Загальна вага автомобільної колони – 400 тонн.

Наразі для руху транспорту відкриті дві смуги – по одній в кожен бік. Коли закінчать будівництво другого з’їзду, автомобілі рухатимуться вже двома смугами в обидві сторони, також відкриється велодоріжка, зможуть безпечно пересуватися і пішоходи.

Як запевнив голова ОДА, фури через мостоперехід не пускатимуть.

Козир нагадав, що на будівництво першої черги мостопереходу в листопаді 2020 року надійшли 300 млн гривень, ще 350 млн - у липні. За його словами, планується, що будівництво другого з’їду закінчать до весни 2022-го.

У Херсоні відкрили з’їзд на мостопереході-довгобуді / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Своєю чергою підрядник, голова правління Укратоменергобуду Роман Ходін, зазначив, що монолітні роботи будуть виконані у цьому році, а вже асфальтування залежатиме від погодних умов.

Друга і третя черги мостопереходу передбачають будівництво так званих підков, що дозволять організувати автомобільну розв’язку у цьому районі. На їх будівництво потрібно близько 400 млн гривень.

Читайте також: У Херсоні будівництво мостопереходу–довгобуду транслюють онлайн

Під час будівництва мостопереходу був установлений рекорд України у категорії «Будівництво, розміри»: виготовлення та встановлення найдовшої монолітної пост-напруженої плити балочного типу (загальна довжина плити 100 метрів).

Як оголосили організатори,  диплом про встановлення рекорду отримають не лише голова ОДА та будівельники, а й Президент Зеленський.

Церемонія відбувалася без перерізання «червоних стрічок» - натомість містян і будівельників запросили висадити на зеленій зоні кільця 30 деревець навколо 12-метрового флагштока з державним прапором. Долучився до цієї акції й голова ОДА разом з дружиною та донькою.

Як повідомляв Укрінформ, будівельні роботи на мостопереході розпочалися ще у грудні 2012 року.

Під час робочої поїздки на Херсонщину в серпні 2020 року Президент Зеленський відвідав довгобуд та поставив завдання закінчити першу чергу будівництва до 1 травня 2021 року.

Читайте також: Відкриття мостопереходу-довгобуду в Херсоні перенесли до Дня Незалежності

Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2020 рік, якими передбачено фінансування будівництва мостопереходу у розмірі 300 млн грн.

У грудні в ОДА заявили, що на закінчення першої черги довгобуду потрібно ще 400 млн грн.

У Херсонській облраді створили тимчасову контрольну комісію з вивчення ситуації навколо будівництва.

У квітні 2021 року в ОДА заявили, що першу чергу об’єкту здадуть не до 1 травня, а до Дня Незалежності. Це пов’язували з прийняттям нового технічного рішення через імовірність просідання насипу, а також із затримками з надходженням коштів у 2020 році – фізично гроші надійшли лише 3 листопада. Окрім того "випали" 24 дні через те, що технагляд не давав дозволи на виконання бетонних робіт через сильні морози.