У Чернігові презентували книгу про 12 боїв за місто

Фото

У Чернігові, в межах реалізації соціально-мистецького проєкту "АртБліндаж", презентували книгу про 12 визначних битв за місто.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила Чернігівська міська централізована бібліотечна система, передає Укрінформ.

"Міжусобні війни князівських часів, найдовша облога в історії міста, військові хитрощі козацької доби, Чернігів періоду Другої світової війни… Ці та багато інших сторінок мілітарної історії міста представлені у новій книзі відомих істориків Олександра Бондаря та Михайла Жирохова "12 битв за Чернігів". Книга презентована в рамках мистецького проекту "АртБліндаж", - ідеться у повідомленні.

За словами авторів, це - ілюстроване науково-популярне видання обсягом близько 100 сторінок. У ньому описані битви, які найбільше вплинула на розвиток міста й можуть зацікавити широкий загал. Їх історики вибирали з майже 40 боїв за Чернігів, про які збереглися документальні свідчення.

Читайте також: У Лівані відкриють перший на Близькому Сході пам’ятник Тарасу Шевченку

Перша описана в книзі битва (на Нежатинській Ниві) датується 1078 роком, коли Чернігів був узятий в облогу князями Ізяславом та Всеволодом Ярославичами. Завершується дослідження вигнанням із міста німецько-нацистських військ у 1943 році.

У книзі вміщені цікаві історичні факти, маловідомі не лише простому читачу, а й дослідникам. Зі слів авторів, маловивченою сторінкою мілітарної історії міста є облога Чернігова 1579 року (наприкінці Лівонської війни).

Під час презентації, яка проходила в бібліотеці ім. М. Коцюбинського, автори пораділи, що їхньою книгою вже зацікавилися читачі не лише з Чернігова, а й Львова, Вінниці, Краматорська, інших міст України. Видання номінується на конкурс "Книга року-2021".

Як повідомляв Укрінформ, соціально-мистецький проєкт "АртБліндаж" був започаткований у травні п.р. У червні в його межах у бібліотеці М. Коцюбинського була відкрита виставка фотографій та мистецьких робіт учасників нинішньої українсько-російської війни. Реалізують проєкт ГО "Спілка 13 БТРО" та Чернігівська міська централізована бібліотечна система.